Wykonanie
Ze względu na pochodzenie mojego Taty kuchnia kresowa jest mi szczególnie bliska, więc lubię wyszukiwać ciekawe przepisy właśnie z tamtych regionów.Dzisiaj przedstawiam pieczony
schab, który pięknie wygląda na
stole, a do tego kryje w sobie typowo polskie smaki.Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).Składniki:około 1 kg
schabu bez kości100 gramów
orzechów włoskich, grubo pokrojonych i delikatnie podprażonych150 gramów
śliwek wędzonych1
żółtkosok z cytrynymajeraneksólpieprz2 łyżki
smalcuWykonanie:1. Natrzyj
schab pieprzem,
solą,
majerankiem i
skrop sokiem z cytryny.2. Zawiń
mięso w folię i wstaw do lodówki na około dobę.3. 12 godzin przed pieczeniem
schabu zalej
śliwki niewielką ilością
wody.4. Po upływie 12 godzin gotuj (10-15 minut)
owoce w wodzie, w której się moczyły. Odsącz
wodę (nie wylewaj jej!) i odstaw
śliwki do całkowitego ostudzenia.5. Zimne
śliwki pokrój na paseczki, wymieszaj je z
żółtkiem,
orzechami,
solą i
pieprzem.6.
Schab natnij w 3 miejscach na całej długości
mięsa. Nacięcie powinno być dość głębokie, tak mniej więcej do połowy.7. Wypełnij nacięcia farszem. Lekko dociśnij.8. Brytfannę wyłóż folią aluminiową (matowa strona ma dotykać ścianek naczynia, a błyszcząca
mięsa) i posmaruj ją
smalcem.9. Włóż do naczynia
schab (można go wcześniej obwiązać) i polej
wodą ze
śliwek.10. Wierzch brytfanny szczelnie zawiń folią.11. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 70 minut (czas zależy od piekarnika i wielkości
mięsa).12. Pod koniec pieczenia można zdjąć folię z wierzchu, aby
mięso się zarumieniło. U mnie nie było takiej potrzeby.13. Upieczone
mięso pokrój w plastry po uprzednim schłodzeniu.Smacznego!Inspiracja