Wykonanie
Smaczny
schab nadziewany w trochę inny sposób niż zazwyczaj.
Śliwki suszone w połączeniu z
orzechami dodają nowego smaku, a wygląd robi duże wrażenie.
Składniki:- około kilograma
schabu bez kości,- 100 g
śliwek suszonych,- 1 czubata łyżka
powideł śliwkowych ( miałem domowe bez
cukru ),- 100g
orzechów włoskich,- 2 łyżki
soku z cytryny,- 1
żółtko,-
sól,
pieprz,-
majeranek.Wykonanie:
Schab naciąć wzdłuż w
trzech miejscach, nie przecinając do końca. Natrzeć
solą,
pieprzem i
majerankiem.
Śliwki pokroić na cienkie paseczki, a jeżeli są twarde najpierw namoczyć.
Orzechy włoskie posiekać, wymieszać z powidłami,
śliwkami,
żółtkiem i doprawić
przyprawami oraz
sokiem z cytryny. Tak przygotowanym nadzieniem wypełnić nacięcia w
mięsie, zawinąć w rękaw do pieczenia i odstawić do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na noc. Piec w piekarniku przez około 60 minut, pod koniec rozcinając rękaw.Inspirowałem się wyrwanym przepisem z jakiejś gazetki .