Wykonanie
Schab kresowy, nazywany też lwowskim, to pieczeńfaszerowana
suszonymi śliwkami i
orzechami.Świetnie smakuje zarówno w wersji na gorąco z sosem powstałym w czasie pieczenia, jak i na zimno w formie
wędliny.Bardzo polecam na świąteczny stół,bo poza tym, że
smakowo idealnie wpasowuje się w bożonarodzeniowe klimaty,to podany w takiej formie jest jego niewątpliwą ozdobą.
Składniki:1 kg
schabu bez kości15 dag
śliwek wędzonych10 dag
orzechów włoskich1
żółtkosok z cytrynymajeraneksól,
pieprz2 łyżki
smalcu lub innego tłuszczu
Sposób wykonania:Umyty i osuszony
schab natrzeć
solą,
pieprzem, oraz
majerankiem. Skropić
sokiem z cytryny. Owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 24 godziny.
Śliwki namoczyć na noc w niewielkiej ilości
wody. Następnego dnia krótko (ok.10 minut) obgotować w tej samej wodzie. Osączyć i ostudzić. Pokroić w cienkie paseczki.
Orzechy podprażyć na suchej patelni. Posiekać i połączyć ze
śliwkami. Dodać
żółtko, wymieszać, doprawić
solą oraz
pieprzem.
Schab ponacinać wzdłuż do połowy głębokości. W nacięcia włożyć farsz.
Mięso można dodatkowo obwiązać nicią bawełnianą (ja tego nie zrobiłam).Brytfannę wyłożyć folią aluminiową (matowa strona ma być na zewnątrz, a błyszcząca przylegać do
mięsa) i posmarować ją
smalcem. Umieścić na niej
schab. Polać
wywarem ze
śliwek. Folię szczelnie zawinąć. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C ok. 60-70 minut. Odwinąć folię i piec jeszcze ok. 10-15 minut, aby wierzch się ładnie zarumienił. Wystudzić nie wyjmując z folii. Kroić w grubsze plastry.Smacznego :)