Wykonanie
Tradycyjna świąteczna potrawa. Stwierdziłam jednak, że faszerowanie
schabu śliwkami to strata czasu :) Wystarczyło go obłożyć suszkami, podlać
wodą i upiec. Smak rewelacyjny, a przy okazji trochę zaoszczędzonego czasu.
Składniki:1 kg
schabu15 dag suszonych
śliwekSól,
Smalec1 łyżka
mąkiWykonanie:
Schab umyć, natrzeć
solą i obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym
smalcu. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wlać 1/3 szklanki
wody i obłożyć
śliwkami. Naczynie przykryć i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na około 1 godzinę.
Schab podczas pieczenia podlewać małą ilością gorącej
wody i wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia oprószyć
schab mąką. Upieczony
schab podzielić na porcje i obłożyć
śliwkami. Podawać do obiadu na gorąco lub na zimno
chrzanem.