Wykonanie
Zanim odkryłam panierkę lnianą rzadko robiłam kotlety
schabowe - bez
mąki pszennej i
jajek wydawały mi się zbyt suche i twarde. Na szczęście panierowanie w mielonym lnie zapobiega wysuszeniu i
daje rewelacyjne rezultaty - kotlety są chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku, smakują naprawdę świetnie.
Składniki:
schab 4 plastry
sięmię lniane mielone 3 łyżki
mąka kukurydziana lub ryżowa 1 łyżka
sólsmalec lub
olej do smażeniaMożna też zastąpić
mąkę skrobią np. z tapioki, lub zrezygnować zupełnie z dodatku
mąki.Zwykle używam mielone nasiona lnu odtłuszczone - do kupienia w każdej aptece, czy supermarkecie.Przygotowanie:
Mięso rozbić tłuczkiem, posolić (szczyptę
soli na jednego kotleta).Osobiście nie dodaję do
schabowych żadnych dodatkowych przypraw, aby nie przytłumiać naturalnego aromatu ;)
Siemię lniane wymieszać z
mąką, obtaczać kotlety mocno dociskając.Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do przyrumienienia.