Wykonanie
Przepis ten jest bardzo prosty. Dostałam go od mojej mamy. Cały sekret tkwi w rękawie do pieczenia.
Schab jest wtedy soczysty i idealnie upieczony.Składniki:około 1 kg
schabu bez kości10
śliwek suszonych
sól,
pieprzrękaw do pieczenia
Schab w jednym kawałku należy umyć.
Ostrym nożem wydrążyć dziurę na wylot przez środek
schabu. Dziurę nadziać
suszonymi śliwkami. Opruszyć
mięso solą i
pieprzem.
Całość zapakować w rękaw do pieczenia, zamknąć z obu stron specjalnymi zaciskami lub nitką. Tak przygotowany pakunek włożyć do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.
Na początku zamknięty
schab pieczemy przez godzinę. Po tym czasie przecinamy rękaw (otwieramy pakunek) aby
mięso się zarumieniło. Pieczemy kolejne 30 minut. W tym momencie
schab jest gotowy.
Można jeść na zimno i ciepło. Idealne na zimno jako
wędlina lub na ciepło z
sosem pieczeniowym i
ziemniakami.