ßßß Cookit - przepis na SCHAB KRESOWY Z ORZECHAMI I ŚLIWKAMI

SCHAB KRESOWY Z ORZECHAMI I ŚLIWKAMI

nazwa

Wykonanie

Ze względu na pochodzenie mojego Taty kuchnia kresowa jest mi szczególnie bliska, więc lubię wyszukiwać ciekawe przepisy właśnie z tamtych regionów.
Dzisiaj przedstawiam pieczony schab, który pięknie wygląda na stole, a do tego kryje w sobie typowo polskie smaki.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres [email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
około 1 kg schabu bez kości
100 gramów orzechów włoskich, grubo pokrojonych i delikatnie podprażonych
150 gramów śliwek wędzonych
1 żółtko
sok z cytryny
majeranek
sól
pieprz
2 łyżki smalcu
Wykonanie:
1. Natrzyj schab pieprzem, solą, majerankiem i skrop sokiem z cytryny.
2. Zawiń mięso w folię i wstaw do lodówki na około dobę.
3. 12 godzin przed pieczeniem schabu zalej śliwki niewielką ilością wody.
4. Po upływie 12 godzin gotuj (10-15 minut) owoce w wodzie, w której się moczyły. Odsącz wodę (nie wylewaj jej!) i odstaw śliwki do całkowitego ostudzenia.
5. Zimne śliwki pokrój na paseczki, wymieszaj je z żółtkiem, orzechami, solą i pieprzem.
6. Schab natnij w 3 miejscach na całej długości mięsa. Nacięcie powinno być dość głębokie, tak mniej więcej do połowy.
7. Wypełnij nacięcia farszem. Lekko dociśnij.
8. Brytfannę wyłóż folią aluminiową (matowa strona ma dotykać ścianek naczynia, a błyszcząca mięsa) i posmaruj ją smalcem.
9. Włóż do naczynia schab (można go wcześniej obwiązać) i polej wodą ze śliwek.
10. Wierzch brytfanny szczelnie zawiń folią.
11. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 70 minut (czas zależy od piekarnika i wielkości mięsa).
12. Pod koniec pieczenia można zdjąć folię z wierzchu, aby mięso się zarumieniło. U mnie nie było takiej potrzeby.
13. Upieczone mięso pokrój w plastry po uprzednim schłodzeniu.
Smacznego!
Inspiracja
Źródło:http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2015/02/schab-kresowy-z-orzechami-i-sliwkami_19.html