Wykonanie
Upiekłam dwie wersje tego ciasta. Jedną z
gruszkami, a drugą bez, za to przekładaną powidłami śliwowymi. ciasto robi się szybko i jest naprawdę smaczne :)Składniki do
gruszek :2
gruszki1/2 łyżeczka sproszkowanego
imbiru1/4 łyżeczki mielonego
kardamonu2-3 łyzki
masła2-3 łyzki
mioduSkładniki na ciasto :160 g
mąki pszennej165
cukru pudrupo 3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia i
sody oczyszczonej2
jajkaokoło 2 łyżeczek sproszkowanego
imbiru1/4 łyżeczki mielonego
kardamonu5 łyżek
olejuszczypta
soli, 5 dag pokruszonych
orzechów włoskichokoło 100 ml gęstego,
jogurtu naturalnego75 g kandyzowanego
imbiru - pominęłam, bo u mnie raczej go nie lubią
Wszystkie produkty powinny
mieć temperaturę pokojową !Przygotowanie :Obrane
gruszki pokroić w plastry i włożyć do garnka z roztopionym
masłem i
miodem, wsypać
kardamon i
cynamon, pogotować chwilę ostrożnie, osączyć na sicie i wystudzić
Mąkę wymieszać z proszkiem,
kardamonem i
cynamonemPiekarnik nagrzać do 180 *C
Jajka ubić z
cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać powoli
olej i delikatnie miksowaćDodawać na przemian
mąkę i
jogurt, zaczynając od
jogurtu, a kończąc na
mące- nie miksujemy szybko i tylko do połączenia składników, na koniec wsypujemy pokruszone
orzechy, mieszamyPrzestudzone
gruszki układamy na dnie foremki natłuszczonej, a
potem wylewamy ciastoPiec przez około 50 min, pozostawiamy na 10 min. w foremce, a dopiero
potem ostrożnie wyjmujemy i mamy odwrócone ciasto
imbirowe z
gruszkąJa upiekłam jeszcze ciasto bez
gruszki na spodzie, a po wystudzeniu przekroiłam na 3 części i posmarowałam blaty powidłami śliwkowymi.Wierzch udekorowałam rozpuszczoną
gorzką czekoladą z odrobiną
mleka (na łaźni
wodnej)
Osobiście bardziej smakowało mi to powidłami :)Może dlatego, że
gruszki były dojrzałe i podczas smażenia trochę mi się rozpadły.Na pewno upiekę jeszcze wersję z pokrojoną w kostkę
gruszką i wymieszam ją z
ciastem.Ciasta piekłam w foremce w kształcie
serca.przepis stąd