Wykonanie
Święta zbliżają się małymi kroczkami, za kilka tygodni przedświąteczne sprzątanie, pieczenie ciast,
ciasteczek i przygotowywanie wigilijnej kolacji. Tymczasem ja powoli nastrajam się świątecznie i eksperymentuję z wypiekami, które być może powtórzę właśnie przed świętami. Dzisiaj proponuję Wam zdrowszą wersję muffinek. Są pełnoziarniste, ale jeśli chodzi o smak absolutnie niczego im to nie ujmuje. Już sam aromat, który się unosi podczas pieczenia gwarantuje sukces. Jest nieziemski! Do muffinek dodałam
kakao,
przyprawy korzenne i
bakalie, co sprawia, że w smaku przypominają piernik. Oczywiście zamiast
bakalii można np. do środka każdej z nich nałożyć łyżeczkę ulubionego
dżemu lub powideł. Będą równie pyszne. Sprawdzą się jako podwieczorek, ale także przygotowane wcześniej, dzięki zawartości błonnika będą szybkim pożywnym śniadaniem.Składniki na 12 muffinek:220g
mąki pszennej pełnoziarnistej50g
mąki pszennej/kukurydzianej (u mnie kukurydziana - Kupiec)2 łyżki
kakao1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody1/3 szklanki
cukru (można dodać więcej jeśli ktoś lubi bardziej słodkie)2 łyżki
miodu250ml
maślanki4 łyżki
oleju sezamowego/może być inny roślinny1
jajkoszczypta
soli1,5 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
kardamonu1/2 łyżeczki
imbiru1/2 szklanki mieszanki bakaliowej
cukier puder do posypaniaPrzygotowanie:Przygotowanie jest bardzo szybkie i proste. Najpierw łączymy wszystkie suche składniki oprócz mieszanki bakaliowej, czyli:
mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia,
sodę,
cukier,
sól,
przyprawy.Następnie w drugim naczyniu mieszamy składniki mokre:
maślankę,
olej,
miód i
jajko.
Bakalie siekamy. Mieszamy niezbyt dokładnie zawartość obu misek i dodajemy
bakalie.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Ciastem napełniamy foremki do muffinek do 3/4 ich wysokości (polecam foremki silikonowe, nie trzeba smarować ich tłuszczem a muffiny nie przywierają do nich).Pieczemy ok 25 minut. Do suchego patyczka.Po upieczeniu posypać
cukrem pudrem.Smacznego!
Asia