ßßß Cookit - przepis na Pełnoziarniste, kakaowe muffiny korzenne z bakaliami

Pełnoziarniste, kakaowe muffiny korzenne z bakaliami

nazwa

Wykonanie

Święta zbliżają się małymi kroczkami, za kilka tygodni przedświąteczne sprzątanie, pieczenie ciast, ciasteczek i przygotowywanie wigilijnej kolacji. Tymczasem ja powoli nastrajam się świątecznie i eksperymentuję z wypiekami, które być może powtórzę właśnie przed świętami. Dzisiaj proponuję Wam zdrowszą wersję muffinek. Są pełnoziarniste, ale jeśli chodzi o smak absolutnie niczego im to nie ujmuje. Już sam aromat, który się unosi podczas pieczenia gwarantuje sukces. Jest nieziemski! Do muffinek dodałam kakao, przyprawy korzenne i bakalie, co sprawia, że w smaku przypominają piernik. Oczywiście zamiast bakalii można np. do środka każdej z nich nałożyć łyżeczkę ulubionego dżemu lub powideł. Będą równie pyszne. Sprawdzą się jako podwieczorek, ale także przygotowane wcześniej, dzięki zawartości błonnika będą szybkim pożywnym śniadaniem.
Składniki na 12 muffinek:
220g mąki pszennej pełnoziarnistej
50g mąki pszennej/kukurydzianej (u mnie kukurydziana - Kupiec)
2 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/3 szklanki cukru (można dodać więcej jeśli ktoś lubi bardziej słodkie)
2 łyżki miodu
250ml maślanki
4 łyżki oleju sezamowego/może być inny roślinny
1 jajko
szczypta soli
1,5 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 szklanki mieszanki bakaliowej
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Przygotowanie jest bardzo szybkie i proste. Najpierw łączymy wszystkie suche składniki oprócz mieszanki bakaliowej, czyli: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cukier, sól, przyprawy.
Następnie w drugim naczyniu mieszamy składniki mokre: maślankę, olej, miód i jajko.
Bakalie siekamy. Mieszamy niezbyt dokładnie zawartość obu misek i dodajemy bakalie.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciastem napełniamy foremki do muffinek do 3/4 ich wysokości (polecam foremki silikonowe, nie trzeba smarować ich tłuszczem a muffiny nie przywierają do nich).
Pieczemy ok 25 minut. Do suchego patyczka.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Asia
Źródło:http://sisterskitchen.blox.pl/2012/11/Pelnoziarniste-kakaowe-muffiny-korzenne-z.html