Wykonanie
Ubolewam nad tym, że nie mam dostępu do dyni przez okrągły rok. To znaczy, na jesień pakuję w słoiczki puree
dyniowe, część dyni pokrojonej w kostkę odkładam do zamrażalnika, ale i tak są to zapasy, które ledwie wystarczą do wiosny. Co zatem zrobić, kiedy marzy się nam wilgotne (nawet pomimo bezglutenowości), lekko
pomarańczowe ciasto? Użyć w zastępstwie
marchewki, której mamy pod dostatkiem przez cały rok ;) Jest może nieco bardziej charakterystyczna w smaku (co i tak raczej zginie w cieście), ale poza tym łatwo ją ugotować i zblendować na puree o idealnej gęstości - co nie zawsze się uda przy dyni, kiedy trafimy na niezbyt dobrą odmianę. Jednymi z moich ulubionych
ciastek wszech czasów, są miękkie
ciasteczka dyniowe, więc to one jako pierwsze przeszły
marchewkową rewolucję. Nie
mogę przysiąc, bo nie miałam obydwu wersji jednocześnie na talerzu, ale podejrzewam, że
ciastka z
marchwi i dyni wyszły do siebie bardzo podobne, nie tylko z wyglądu. Tak więc, jak dla mnie - sukces! Struktura jak zwykle lekka, biszkoptowa, ale z kruchą skórką. Część
ciasteczek przełożyłam najprościej jak się da, ulubionym, gładkim
serkiem z wiaderka i szczerze polecam to połączenie. Takie duże
ciastko z powodzeniem może zastąpić kawałek powszechnie lubianego i znanego ciasta
marchewkowego.Składniki (na ok. 30
ciastek):120 g roztopionego
masła1 szklanka puree z gotowanej
marchewki*1 szklanka
cukru1
jajkoszczypta
soli1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
kardamonu i 1/2 łyżeczki
imbiru (lub inne
przyprawy korzenne, wedle uznania)2 i 1/2 szklanki
mąki pszennej (bezglutenowcy: 1 i 1/2 szklanki
mąki owsianej lub gryczanej, 1/2 kukurydzianej, 1/2 ziemniaczanej) +
mąka do oprószenia dłoniDo podania:
cukier puder wymieszany z
cynamonemtwaróg sernikowy* Najpierw przygotować puree
marchewkowe. 2-3 duże
marchewki umyć, obrać i pokroić na kawałki. Gotować w wodzie tak długo, aż zmiękną. Odcedzić, lekko przestudzić i zblendować na gładkie puree.Przestudzone, płynne
masło zmiksować z puree,
cukrem i
jajkiem.
Sól,
sodę,
proszek do pieczenia,
przyprawy i
mąkę wymieszać w misce, a następnie stopniowo dodawać do płynnych składników. Można wymieszać ciasto łyżką, lub mikserem na najniższych obrotach. Oprószyć dłonie i łyżkę
mąką i nabierać porcje ciasta (będzie się lepić). Formować z nich kulki wielkości
orzecha włoskiego i przekładać na blachę (ok. 9-10 sztuk na raz, w odstępach). Piec przez ok. 15-20 minut w temperaturze 175 º C. Wystudzić na kratce. Podawać oprószone
cukrem pudrem z dodatkiem
cynamonu, można też sklejać
ciastka twarożkiem.Smacznego!