Wykonanie
Pin It
Dziś zapraszam na cudownie wilgotne i aromatyczne jesienne ciasto z
gruszkami z dodatkiem świeżego
imbiru oraz
korzennych przypraw. Jego przygotowanie jest banalnie proste i trwa dosłownie parę chwil, wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki. Natomiast mam tylko uwagę co do
owoców.
Gruszki, których użyłam były twarde i nie do końca się upiekły. Dlatego proponuję używać już lekko dojrzałych
owoców lub, przed pieczeniem, obgotować pokrojone
gruszki przez chwilę we wrzątku.Inspiracja Bistro mama
Proporcje na tortownicę o średnicy 22 cmCzas przygotowania: 60 minutSkładniki:250 g
mąki pszennej170 g
brązowego cukru2
jajka130 ml kwaśniej
śmietany 18 %130 ml
oleju1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka świeżego startego
imbiru1 łyżeczka
cynamonu3 łyżeczki
kakao1/2 łyżeczki
kardamonu1/4 łyżeczki mielonych
goździków1 łyżka
miodu3 duże
gruszkibrązowy cukier do posypania
cukier puder do posypania
Wykonanie:W jednej misce mieszamy
mąkę,
cukier,
przyprawy,
proszek do pieczenia i
sodę. W drugiej
jajka,
śmietanę,
olej,
miód i starty
imbir.
Gruszki obieramy, kroimy na pół, wydrążamy z nich gniazda nasienne i delikatnie nacinamy zewnętrzna cześć
owoców, tworząc coś w rodzaju wachlarza.Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.Do miski z suchymi produktami przelewamy mokre produkty i mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy i układamy na nim
gruszki nacięta częścią do góry. Posypujemy
brązowym cukrem. Pieczemy około 50 minut.Przed wyjęciem ciasta z piekarnika warto jest sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Jeśli będzie suchy, ciasto jest gotowe.Ciasto wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy obręcz i studzimy. Gdy będzie zimne posypujemy
cukrem pudrem.