ßßß Cookit - przepis na Jesienne ciasto gruszkowe

Jesienne ciasto gruszkowe

nazwa

Wykonanie

Pin It
Dziś zapraszam na cudownie wilgotne i aromatyczne jesienne ciasto z gruszkami z dodatkiem świeżego imbiru oraz korzennych przypraw. Jego przygotowanie jest banalnie proste i trwa dosłownie parę chwil, wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki. Natomiast mam tylko uwagę co do owoców. Gruszki, których użyłam były twarde i nie do końca się upiekły. Dlatego proponuję używać już lekko dojrzałych owoców lub, przed pieczeniem, obgotować pokrojone gruszki przez chwilę we wrzątku.
Inspiracja Bistro mama
Proporcje na tortownicę o średnicy 22 cm
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
250 g mąki pszennej
170 g brązowego cukru
2 jajka
130 ml kwaśniej śmietany 18 %
130 ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka świeżego startego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżeczki kakao
1/2 łyżeczki kardamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1 łyżka miodu
3 duże gruszki
brązowy cukier do posypania
cukier puder do posypania
Wykonanie:
W jednej misce mieszamy mąkę, cukier, przyprawy, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej jajka, śmietanę, olej, miód i starty imbir.
Gruszki obieramy, kroimy na pół, wydrążamy z nich gniazda nasienne i delikatnie nacinamy zewnętrzna cześć owoców, tworząc coś w rodzaju wachlarza.
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
Do miski z suchymi produktami przelewamy mokre produkty i mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy i układamy na nim gruszki nacięta częścią do góry. Posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy około 50 minut.
Przed wyjęciem ciasta z piekarnika warto jest sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Jeśli będzie suchy, ciasto jest gotowe.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy obręcz i studzimy. Gdy będzie zimne posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/10/jesienne-ciasto-gruszkowe.html