Wykonanie
Składniki :ok. 1 kg czerwonych
buraczków, najlepsze podłużne słodkie
ocet winny czerwony
cukierwodaPrzygotowanie :Umyte dokładnie
buraczki kroje w plastry, wrzucam do garnka i zalewam przegotowaną, chłodną
wodą w takiej ilości by zakryć je zupełnie
wodąWlewam do nich około łyżki
octu winnego lub
octu ryżowego i łyżkę
cukru, mieszam wszystko, przykrywam i odstawiam w chłodne miejsce do dnia następnegoNastępnego dnia przelewam ewentualnie zawartość do większego garnka, dokładam
włoszczyznę,
liść laurowy,
ziele angielskie,
sól do smaku i gotuję całość do miękkości
buraków, w ostatnim momencie gotowania dosypuję szczyptę lub dwie
majeranku pocierając go w palcachPo ugotowaniu wyjmuję łyżką cedzakową
buraki i
włoszczyznę ( część plastrów
buraka -kto lubi- po przestudzeniu zetrze na tarce i
doda do zupy)Dosmaczam jeszcze
cukrem, ewentualnie
octem i
solą, gotowe.
Kolor barszczu jest zupełnie inny niż na moich zdjęciach :(Jeśli mi nie wierzycie, że jest naprawdę piękny, a zupa smaczna i esencjonalna- sami wypróbujcie tę wersję :DPodałam go do krokietów, ale pasuje również do pasztecików.Przepisem podzieliła się ze mną Alicja, dziękuję :)