ßßß Cookit - przepis na Barszczyk czerwony w nowej wersji

Barszczyk czerwony w nowej wersji

nazwa

Wykonanie

Składniki :
ok. 1 kg czerwonych buraczków, najlepsze podłużne słodkie
ocet winny czerwony
cukier
woda
Przygotowanie :
Umyte dokładnie buraczki kroje w plastry, wrzucam do garnka i zalewam przegotowaną, chłodną wodą w takiej ilości by zakryć je zupełnie wodą
Wlewam do nich około łyżki octu winnego lub octu ryżowego i łyżkę cukru, mieszam wszystko, przykrywam i odstawiam w chłodne miejsce do dnia następnego
Następnego dnia przelewam ewentualnie zawartość do większego garnka, dokładam włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, sól do smaku i gotuję całość do miękkości buraków, w ostatnim momencie gotowania dosypuję szczyptę lub dwie majeranku pocierając go w palcach
Po ugotowaniu wyjmuję łyżką cedzakową buraki i włoszczyznę ( część plastrów buraka -kto lubi- po przestudzeniu zetrze na tarce i doda do zupy)
Dosmaczam jeszcze cukrem, ewentualnie octem i solą, gotowe.
Kolor barszczu jest zupełnie inny niż na moich zdjęciach :(
Jeśli mi nie wierzycie, że jest naprawdę piękny, a zupa smaczna i esencjonalna- sami wypróbujcie tę wersję :D
Podałam go do krokietów, ale pasuje również do pasztecików.
Przepisem podzieliła się ze mną Alicja, dziękuję :)
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2015/10/barszczyk-czerwony-w-nowej-wersji.html