Wykonanie
Składniki:» 3kg
buraczków,» 3 średnie
cebule,» 1 szklanka
octu,» 1 szklanka
cukru,» 1 szklanka
wody,» 1 łyżka
soli.1.
Buraczki myję i wraz ze skórką wkładam do garnka. Do przygotowania 1 porcji potrzebne jest 3 kg
buraczków, które ważymy przed ugotowaniem i obraniem.
Buraczki zalewam
wodą i wstawiam do gotowania.
Buraczki należy gotować do czasu aż zmiękną (ja sprawdzam wbijając widelec). Trudno jest określić czas gotowania, gdyż zależy to głównie od wielkości
buraczków - wiadomo, małe ugotują się szybciej.2. Ugotowane
buraczki odstawiam do ostudzenia, następnie obieram je ze skórki i ścieram na tarce na dużych oczkach (ostatnio używałam do tego blendera - poszło zdecydowanie szybciej :-)). Starte
buraczki wrzucam do dużego garnka.3.
Cebulę kroję w cienkie paski.4. W osobnym garnku przygotowuję zalewę: 1 szklanka
cukru, 1 szklanka
wody,1 szklanka
octu, 1 łyżka
soli. Czekam, aż zalewa zagotuje się, następnie dorzucam
cebulę i gotuję wszystko pod przykryciem przez 10 minut.5. Po 10 minutach przekładam zalewę do garnka z
buraczkami i nastawiam wszystko do gotowania na 1 minutę cały czas mieszając (wszystko musi zostać ze sobą dokładnie wymieszane).6. Gorące jeszcze
buraczki wkładam do skłoików, które poźniej pasteryzuję. Słoiki wkładam do garnka wyłożonego gazetą i zalewam
wodą, tak aby nie przykryć przykrywek. Słoiki gotuję przez około 30 minut, a po wyciągnięciu odstawiam denkiem do góry.Polecam!