Wykonanie
To stara metoda farbowania,
jajek, nie trzeba używać sztucznych farb i barwników, a
jaja są kolorowe i to nie tylko na zewnątrz. Zazwyczaj farbuje się właśnie skorupkę. Moje wyszły bardzo ciemnie, ponieważ nie zauważyłam, że zostało mi tylko pół szklanki
octu jabłkowego, tak więc użyłam pół szklanki jasnego
octu, a drugie pół dolałam
octu balsamicznego, ponieważ tylko taki posiadałam.Sami możemy decydować o stopniu zabarwienia. Zależy to od czasu jaki
jaja spędzą w zalewie. Moje moczyły się długo około 24 godzin i praktycznie całe
białko się zafarbowało. Ich smak jest dość intensywny za sprawą
octu, czuć również odrobinę
buraka.
jajkaburaki (tyle
buraków ile
jajek)pół
cebuliocetwodasól,
cukierJaja gotujemy na twardo i obieramy.
Buraki również gotujemy, obieramy i kroimy w plasterki.
Cebulę kroimy w kostkę. To wszystko wkładamy do miski. Szklankę
octu, 1,5 szklanki
wody łyżkę
cukru i łyżkę
soli łączymy i doprowadzamy do wrzenia. Taką miksturą zalewamy
jajka i
buraki. I odstawiamy aż wszystko wystygnie, następnie miskę wkładamy do lodówki na noc. Następnego dnia mamy gotowe kolorowe
jajka i
buraczki marynowane, gotowe do jedzenia.