ßßß Cookit - przepis na Marynowane grzyby - bez pasteryzowania

Marynowane grzyby - bez pasteryzowania

nazwa

Składniki

Wykonanie

Ostatnio przeglądałam na blogach wiele przepisów na marynaty do grzybów i przyznam szczerze, że byłam zdziwiona, że nie znalazłam żadnego
przepisu bez pasteryzowania - stąd dzisiejszy wpis.
Żeby grzyby nie wymagała pasteryzacji, marynata musi być mocna i wyrazista,
a grzyby gotowane nieco dłużej.
Przepis pochodzi z "Kuchni polskiej" i w moim domu sprawdza się od lat.
Składniki na zalewę :
1 szklanka octu 10%
1 i 1/3 szklanki wody
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
Grzyby oczyścić i dobrze umyć. ( Ja, przed myciem, moczę je trochę w gorącej wodzie ).
Umyte zalać wodą, posolić i gotować 20 minut.
Odcedzić i przelać zimną wodą.
Z podanych składników przygotować zalewę. Zagotować.
Do każdego słoiczka wrzucić grzyby, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Całość zalać gorącą zalewą.
Słoiki dobrze zakręcić i odwrócić do góry nogami.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2013/10/Marynowane-grzyby-bez-pasteryzowania.html