Wykonanie
Ostatnio przeglądałam na blogach wiele przepisów na marynaty do
grzybów i przyznam szczerze, że byłam zdziwiona, że nie znalazłam żadnegoprzepisu bez pasteryzowania - stąd dzisiejszy wpis.Żeby
grzyby nie wymagała pasteryzacji, marynata musi być mocna i wyrazista,a
grzyby gotowane nieco dłużej.Przepis pochodzi z "Kuchni polskiej" i w moim domu sprawdza się od lat.
Składniki na zalewę :1 szklanka
octu 10%1 i 1/3 szklanki
wody1 łyżeczka
soli2 łyżeczki
cukruGrzyby oczyścić i dobrze umyć. ( Ja, przed myciem, moczę je trochę w gorącej wodzie ).Umyte zalać
wodą, posolić i gotować 20 minut.Odcedzić i przelać zimną
wodą.Z podanych składników przygotować zalewę. Zagotować.Do każdego słoiczka wrzucić
grzyby,
liść laurowy, kilka ziaren
ziela angielskiego i
czarnego pieprzu. Całość zalać gorącą zalewą.Słoiki dobrze zakręcić i odwrócić do góry nogami.Smacznego :)