Wykonanie
Idąc za ciosem (
grzybowym) przedstawiam Wam przepis na pyszne, marynowane opieńki. Są równie dobre jak marynowane podgrzybki . Cieszę się niezmiernie z kilku ich słoiczków, które mam nadzieję będą nas raczyć zimą (o ile wytrwają do pierwszych mrozów!). Wspaniałe na imprezy jak i do kolacji. Zapraszam!
SKŁADNIKI:- opieńki-
cebula (w zależności kto ile jej lubi)Zalewa:- 3,5 szklanki
wody- 1 szklanka
octu- 1 łyżka
soli- 1/3 szklanki
cukru-
przyprawy:
ziele angielskie,
liść laurowy,
pieprz ziarnisty,
gorczyca oraz
kardamonPRZYGOTOWANIE:Opieńki dokładnie oczyścić i krótko umyć. Włożyć do garnka, zalać
wodą, dodać łyżeczkę
soli, łyżkę
octu i zagotować. Pogotować 5 minut. Przygotować zalewę: 3,5 szklanki
wody na 1 szklankę
octu, do tego 1/3 szklanki
cukru, łyżka
soli i
cebulka pokrojona w piórka - wszystko zagotować. Dodać podgotowane i odcedzone opieńki. Gotować 15 minut. Do wyparzonych słoiczków wrzucić po liściu laurowym,
kardamonie, 2 kulki
ziela angielskiego, 4 kulki
pieprzu i łyżeczce
gorczycy. Wrzące opieńki wraz z zalewą przełożyć do słoików, natychmiast zakręcić i ułożyć na ściereczce do góry dnem. Pozostawić do wystygnięcia. Smacznego!Zalewę można dostosować do swojego smaku. By
grzybki były kwaśniejsze dodać więcej
octu. Można dodać więcej
soli, by było bardziej słone, lub więcej przypraw. Osobiście lubię eksperymentować :)