ßßß Cookit - przepis na Marynowane opieńki

Marynowane opieńki

nazwa

Składniki

Wykonanie

Idąc za ciosem (grzybowym) przedstawiam Wam przepis na pyszne, marynowane opieńki. Są równie dobre jak marynowane podgrzybki . Cieszę się niezmiernie z kilku ich słoiczków, które mam nadzieję będą nas raczyć zimą (o ile wytrwają do pierwszych mrozów!). Wspaniałe na imprezy jak i do kolacji. Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- opieńki
- cebula (w zależności kto ile jej lubi)
Zalewa:
- 3,5 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 1 łyżka soli
- 1/3 szklanki cukru
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, gorczyca oraz kardamon
PRZYGOTOWANIE:
Opieńki dokładnie oczyścić i krótko umyć. Włożyć do garnka, zalać wodą, dodać łyżeczkę soli, łyżkę octu i zagotować. Pogotować 5 minut. Przygotować zalewę: 3,5 szklanki wody na 1 szklankę octu, do tego 1/3 szklanki cukru, łyżka soli i cebulka pokrojona w piórka - wszystko zagotować. Dodać podgotowane i odcedzone opieńki. Gotować 15 minut. Do wyparzonych słoiczków wrzucić po liściu laurowym, kardamonie, 2 kulki ziela angielskiego, 4 kulki pieprzu i łyżeczce gorczycy. Wrzące opieńki wraz z zalewą przełożyć do słoików, natychmiast zakręcić i ułożyć na ściereczce do góry dnem. Pozostawić do wystygnięcia. Smacznego!
Zalewę można dostosować do swojego smaku. By grzybki były kwaśniejsze dodać więcej octu. Można dodać więcej soli, by było bardziej słone, lub więcej przypraw. Osobiście lubię eksperymentować :)
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2012/10/marynowane-opienki.html