Wykonanie
Jako dziecko bez opamiętania zajadałam się zasmażanymi
burakami. Dziś za nimi nie przepadam, ale te w occie, starte na wiórki mogłabym jeść łyżkami i wciąż czułabym niedosyt. To najpyszniejsze
buraki ze słoika jakie robiłam. Bez zbędnych dodatków, długiej listy składników, proste w wykonaniu i takie smaczne :) Polecam.
Składniki (na ok. 6 słoików 300-350 ml):3 kg
burakówZalewa:1 litr
wody3/4 szklanki*
octu 10%1 1/2 łyżki
soli3/4 szklanki*
cukru125 ml
oleju* szklanka 250 ml
Buraki obrać i ugotować w całości. Wystudzić i zetrzeć na grube wiórki ręcznie lub w robicie. Starte
buraki nałożyć do czystych, wyparzonych słoików. Składniki zalewy zagotować.
Buraki zalać gorącą zalewą. Słoiki zakręcić.
Buraki w słoikach pasteryzować przez ok. 25 minut. Po wystudzeniu przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego!