Wykonanie
Delikatny, aksamitny, pyszny, a przy tym tani i prosty, gorąco polecam pałaszując kromala z nim właśnie :DP.S. Uda się ka
żdemu, bez wyjątku !
6 ćwiartek z
kurczaka150 gramów
boczku wędzonego2 średnie
cebule2
kajzerki namoczone w
mleku i odciśnięte2
jaja2 - 3 ząbki
czosnku (opcjonalnie)3 średnie
marchewki2 średnia
pietruszkaćwiartka
selera1 płaska łyżeczka
soli1 kopiasta łyżeczka
czarmego pieprzudo gotowania
kurczaka:
vegetaewentualnie trochę
soli i parę ziarenek
czarnego pieprzuKurczaka dokładnie myjemy, zalewamy
wodą, gotujemy dopóki nie pokażą się szumy, wtedy zbieramy je dokładnie, dodajemy
vegetę lub inne wymienione wyżej
przyprawy, gotujemy około 20 minut,
potem wrzucamy obrane i pokrojone w duże kawałki warzywa, gotujemy dalej do miękkości
mięsa.
Pod koniec gotowania
kurczaka boczek kroimy w kostkę, obie
cebule siekamy, przysmażamy razem do zrumienienia na niewielkiej ilości
oleju, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę
czosnek (opcjonalnie), odsączamy z tłuszczu, lekko schładzamy.
Kiedy
kurczak i warzywa są gotowe wyjmujemy je do miski, lekko studzimy, obieramy dokładnie
mięso i mielimy je na średnich oczkach razem z warzywami.Przez maszynkę również przepuszczamy przysmażony
boczek,
cebule oraz odciśnięte z
mleka kajzerki.Do masy dodajemy
jaja,
przyprawy, wszystko dokładnie mieszamy.
Foremkę keksową o wymiarach 30x10 cm wyścielamy papierem do pieczenia, wykładamy masę, wyrównujemy powierzchnię.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy pasztet i pieczemy go 60 minut, do lekkiego zrumienienia wierzchu (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).UWAGA: Pasztet lekko nam się wybrzuszy podczas pieczenia, w miarę stygnięcia opadnie - tak ma być :)Następnie pasztet schładzamy i delektujemy się jego wspaniałym smakiem, voila ! :)