Wykonanie
Dziś tradycyjne naleśniki zapiekane z farszem mięsnym, czyli dobrze wszystkim znane krokiety. T o jedno z moich ulubionych dań. Najbardziej smakują mi u Mamy kiedy przyjeżdżamy w odwiedziny późnym wieczorem pokonawszy odległość 100km. Są absolutnie przepyszne...
Ciasto naleśnikowe robimy z proporcji podanych dla naleśników z
serem . Ja zrobiłam dla kilku osób więc proporcje pomnożyłam
razy 2. Wyszło mi 15 naleśników.
Mój pomocnik kuchenny i pierwszy recenzent:) jak widać smakowało...:)farsz:500g
mięsa wieprzowego lub wołowego1 duża
marchewka1
pietruszkakawałek
selera1 duża
cebula1 ząbek
czosnkukilka
liści laurowychziarna
ziela angielskiegosól,
pieprz,
vegeta do smakupanierka:1
jajko3 łyżki
mlekaszklanka
bułku tartejMięso płuczemy i gotujemy z dodatkiem
vegety,
pieprzu, listków i ziela ok. 40 min. pod przykryciem. Jeżeli
wody zacznie ubywać uzupełniamy (koniecznie wrzątkiem, nie zimną).Po upływie tego czasu dodajemy umyte, obrane i pokrojone w 1-2 cm kawałki warzywa. Gotujemy ok. 20 min. do miękkości. Odcedzamy
mięso i warzywa odstawiając na bok
wodę z
wywaru.Całość przepuszczamy przez maszynkę do
mięsa.Farsz będzie trochę suchy, teraz jest więc
pora aby dodać kilka łyżek
wywaru.Na patelni podsmażamy drobno posiekaną
cebulkę z wyciśniętym ząbkiem
czosnku, dodajemy do farszu, doprawiamy i dokładnie mieszamy.Delikatnie formujemy krokiety i odkładamy na godzinę do lodówki żeby utrwalić ich kształt.Panierujemy w
jajku roztrzepanym z
mlekiem i
bułce tartej. Smażymy w niezbyt głebokim
oleju na brązowy kolor.Smacznego:)