Pyszne połączenie sernika z makowcem, uwieńczone delikatną pianką!Składniki na ciasto:3 szklanki mąki4 żółtka jaja1 margaryna2 łyżki smalcu4 łyżki kwaśnej śmietany2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia5 łyżek proszku do pieczenia3 łyżki wiórek kokosowychtłuszcz do formySkładniki na masę serową:1 kg sera½ szklanki oleju1 szklanka mleka2 szklanka cukru1 budyń waniliowy1 Aromat waniliowy2 jajka4 żółtka jaja+1 puszka maku z bakaliamiSkładniki na piankę:8 białek1 szklanka cukruWykonanie masy serowej:Ser zmielić dwa razy, następnie utrzeć z 1 szklanką cukru i jajami, dodać resztę składników, a na koniec wlać mleko i dokładnie wymieszać.Wykonanie ciasta:Margarynę posiekać z mąką, żółtkami, następnie połączyć z resztą składników i zarobić ciasto. Na stolnicy posypanej mąką, rozwałkować ciasto i przenieść na wałku do przygotowanej formy. Na cieście rozłożyć mak z bakaliami, na nim następnie wyłożyć przygotowaną masę serową. Placek wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec do zrumienienia około 40 minut.Pod koniec pieczenia wyłożyć na placek ubitą na sztywno pianę z cukrem i dopiec około 15 minut.