ßßß Cookit - przepis na Kokosowe ciasto ze Słowenii

Kokosowe ciasto ze Słowenii

nazwa

Wykonanie

Czas na kolejny przysmak ze Słowenii! To ciasto zrobiła mama L i jest naprawdę świetne! Polecam fanom kokosu i nie tylko :-) Do tej pory zrobiłam je już 2 razy, za każdym w innej blaszce. Ciasto ze zdjęć piekłam w tortownicy, która była chyba trochę za mała, dlatego wyszło bardzo wysokie. Za drugim razem przygotowałam je w blaszce 35x20 cm i choć wyszło dosyć niskie, zdecydowanie przyjemniej się je jadło :-)
Póki co pakuję się i wracam za niecałe dwa tygodnie. Nie wiem, czy będę miała dostęp do internetu, więc trzymajcie się! :-)
Składniki:
100ml mleka
100ml oleju
4 jajka- białka i żółtka osobno
10 łyżek mąki
8 łyżek cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Z białek ubić pianę. Zmiksować wszystkie składniki, na końcu delikatnie wmieszać pianę i podzielić ciasto na 2 części. Do jednej dodać 2 łyżki kakaa i dokładnie wymieszać. Wyłożyć ciemną część ciasta na blaszkę i piec przez 10- 15 minut w 180 °C.
W tym czasie przygotować kokosowe przełożenie:
ok. 400ml mleka
8 łyżek cukru
3 łyżki mąki
100g kokosu + może będzie trzeba dodać więcej
Do mleka dodać mąkę, cukier i kokos- wymieszać dokładnie żeby pozbyć się mącznych grudek. Zagotować żeby masa zgęstniała, być może trzeba będzie dodać więcej kokosu, ja zawsze robię to na oko, więc nie bójcie się kombinować :)
Kiedy pierwsza część ciasta jest upieczona, wyłożyć na nią kokosową masę i przykryć resztą ciasta. Piec przez kolejne 15 minut w tej samej temperaturze.
Dodatkowo można rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i kiedy ciasto będzie gotowe posmarować je na górze. Pokroić w kostki i najlepiej przechowywać w lodówce.
Źródło:http://bardzoslodkie.blogspot.com/2012/08/kokosowe-ciasto-ze-sowenii.html