ßßß Cookit - przepis na Sernik z rosą

Sernik z rosą

nazwa

Wykonanie

Tylko gdzie ta rosa? No akurat na tych kawałkach sernika, które udało mi się sfotografować prawie jej nie widać ;p A wszystko przez to, że ciasto znika w błyskawicznym tempie. W każdym razie jest ono naprawdę dobre i bardzo się cieszę, że dostałam ten przepis. Mniej przypomina sernik, a bardziej piankę z ptasiego mleczka - takie moje odczucia ;) A piękne złote krople rosy tylko dodają mu urody. Klasyczny sernik nie zawsze mi wychodzi, ale za to ten z rosą - zawsze. Udaje się choćby nie wiem co ;]
Co potrzebujemy:
Ciasto
100 g cukru
300 g maki
2 jajka
100 g margaryny
1 łyżka smalcu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ser
1 kg twarogu z wiaderka
1 szklanka cukru
2 całe jajka
4 żółtka
0,5 szklanki oleju
2 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe
Rosa
4 białka
0,5 szklanki cukru
1. Przygotowujemy ciasto. Z podanych składników zagnieść ciasto i oblepić nim całą blachę (łącznie z bokami).
2. Ser: białka ubić z cukrem, dodać wszystkie żółtka. Następnie miksując dodajemy pozostałe składniki. Ser wkładamy łyżkami. Na samym końcu dodajemy budynie. Gotową masę wylewamy na ciasto i pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut.
3. Ok 10-15 min przed upływem 50 minut, ubijamy białka z cukrem. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i w miarę równo rozsmarowujemy ubitą pianę na wierzchu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy dalej przez 20 minut w 150 stopniach.
SMACZNEGO
Źródło:http://bizneswoman-w-kuchni.blogspot.com/2013/03/sernik-z-rosa.html