Wykonanie
Wiem, że miałam się z
Wami podzielić tym co pojawiło się na naszym wielkanocnym
stole, ale niestety te święta nie wyglądały tak jak sobie to zaplanowaliśmy. Zaczęło się od tego, że zapchało się szambo od pękniętej rury, co za tym idzie nie można było się załatwiać ani puszczać
wody, następnie siadł piekarnik i urwała się rączka od szafki. Gdy już postanowiliśmy że jednak nie organizujemy świąt w domu, to ja zachorowałam i w Lany Poniedziałek rano trafiliśmy z tatą na pogotowie, gdzie okazało się że mam zapalenie krtani. No ale omijając to fatum udało mi się upiec dwa ciasta Mazurek oraz sernik, na który przepis znajdzie się w tym
poście. Jutro podzielę się z
Wami przepisem na tarteletki, które przygotowałam na moje urodziny.Kremowy sernik:
Składniki na ciasto:2 szklanki
mąki4 łyżki
cukru2
żółtka3/4
margaryny (
KASIA)1 kg
sera z wiaderka (
JANA)1 szklanka
cukru2
białka6
żółtek125 ml
oleju2 szklanki
mleka1
budyń śmietanowy na 3/4 litra
mleka (DELECTA)Przygotowanie:Połączyć ze sobą wszystkie składniki na ciasto i dokładnie ugnieść i uformować kulę, jeżeli ciasto się rozpada można dodać około 80 ml
wody, rozwałkować i położyć do blachy wypełnionej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Żółtka miksujemy z
cukrem, dodajemy do nich
olej,
mleko i
ser i dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanej masy wsypujemy całe opakowanie budyniu i jeszcze raz mieszamy. W oddzielnej misce robimy pianę z
białek, gdy będzie gotowa delikatnie przekładamy ją do masy serowej i mieszamy. Gotową masę
serową przelewamy na przygotowane wcześniej ciasto w blasze. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy godzinę. Ja udekorowałam mój sernik roztopioną w kąpieli
wodnej czekoladą mleczną 200 g.
Petite Princesse