Wykonanie
Ciąg dalszy zabawy w wędzenie, tym razem zrobiłam pyszne domowe
kabanosy wieprzowe. Trochę się obawiałam, czy dam radę.
Powiem Wam to nic trudnego, dlatego zachęcam Was do zrobienia. Wyszły przepyszne,genialne w smaku, takich w sklepach nie ma. Nie ma w nich chemii,wiemy co pojawia się na naszym
stole.
składniki1,5kg
łopatki I1,5 kg
łopatki II2 kg podgardle
Przyprawy18g peklosoli /1 kg
mięsa2 g świeżo mielonego
pieprzu / 1kg
mięsa2 g
majeranku /1,5kg
mięsa1,5 g
cukru brązowego/1,5 kg
mięsa2g słodkiej mielonej
papryki /1.5 kg
mięsa2 g mielonej
kolendry /1,5kg
mięsa2g majeranku/1kg
mięsa2g świeżego czosnku/1kg
mięsa½ dużej
gałki muszkatołowej na 5kg
mięsajelita baranie ze sklepu Tradismakmożna dodać
kminek jak ktoś lubiWykonanie
Mięso kroimy na kawałki 3cm x 3cm.
Wieprzowina IDelikatnie rozbijamy
wieprzowinę tłuczkiem do
mięsa. Do miski wkładamy
łopatkę dodajemy
przyprawy: 27g peklosoli, 2g świeżo mielonego
pieprzu,2g
papryki słodkiej ,2g
majeranku, 2g
kolendry, 1,5g
cukru, 3g
czosnku i startą
gałkę muszkatołową dokładnie mieszamy
Łopatkę wstawiamy na 4 dni do lodówki.
Mięso mielimy na siatce 10mm
Wieprzowina IIDo miski wkładamy
mięso dodajemy
przyprawy: 27g peklosoli, 2g świeżo mielonego
pieprzu, 2g
papryki słodkiej , 2g
majeranku, 2g
kolendry, 1,5 g
cukru brązowego, 3g
czosnku i startą
gałkę muszkatołową dokładnie mieszamy
Łopatkę wstawiamy na 4 dni do lodówki.
Mięso mielimy na siatce 8mmDo miski wkładamy pokrojone podgardle dodajemy
przyprawy: 36g peklosoli, 4g świeżo mielonego
pieprzu, 2g
cukru brązowego , 4g
czosnku i startą
gałkę muszkatołową dokładnie mieszamy
Mięso wstawiamy na 4 dni do lodówki.
Mięso mielimy na siatce 6mm.Wszystkie rodzaje
mięsa dokładnie wyrabiamy aż masa będzie kleista. Przekładamy do nadziewarki napełniamy ściśle osłonki baranie. Wieszamy na drążku na 8 godzin w celu osadzenia.Wędzenie w wędzarnki elektrycznej BorniakPierwszy dzień50stopni C bez
dymu – 1 godzina.55stopni C z
dymem -około 2godziny.Drugi dzień55stopni z
dymem -około 1 godzina rano i wieczorem.Trzeci dzień55stopni C z
dymem -około 1 godzina rano.55stopni C bez
dymu – około 1 godzina wieczorem.Dodatkowo
kabanosy suszymy w chłodnym, przewiewnym miejscu 48 godzin. .