Od dłuższego czasu mam zachcianki na ciasto drożdżowe i tak jest do dziś. Przyczyn jest kilka jestem na białej diecie zalecenie Pani stomatolog i mam słabość do ciasta. Tym razem do ciasta zamiast mleka dodałam napójsojowy Alpro. Ciasto wyszło bardzo lekkie puszyste maślane w smakuSkładniki12 dkg masła3 szklanki mąki pszennej1/2 szkl cukru5 dag drożdży1/2 szklanki napójsojowy Alpro2 żółtka2 jajkalaska wanilii1/4 łyżeczki soli20 dag rodzynek Krestokruszonka3 łyżki cukru3 łyżki mąki3 łyżki masłaWykonieDo miski wkładamy drożdże mieszamy z mlekiem, 3 łyżkami mąki 1 łyżeczką cukru zostawiamy do wyrośnięcia. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem. Do mąki dodajemy rozczyn, jajka, roztopioną masło i sól., rodzynki. Ciasto wyrabiamy aż wchłonie tłuszcz, odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie wanilię i wyrabiamy ciasto ponownie, .Kruszonka z mąki, cukru pudru i masła zrobić kruszonkę. Ciasto wyłożyć do formy prostokątnej posypać kruszonką i odstawić do wyrośnięcia. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni.