Wykonanie
Podpatrzone u Majanki, od siebie dodałam
rodzynki.
szklanka letniego
mleka110g miękkiego
masła1/4 szklanki
cukru2
jajka roztrzepane3/4 łyżeczki
soli4 szklanki
mąki pszennej (część
mąki można zastąpić
mąką żytnią lub razową)3 łyżeczki suchych
drożdży (12g) lub 24g świeżych50 g
rodzynekjajko roztrzepane z 1 łyżką
mleka do posmarowaniaSuche
drożdże wymieszać z
mąką (w przypadku świeżych
drożdży należy zrobić wcześniej rozczyn). Następnie dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić ciasto. Pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie. Ciasto wyrobić ponownie, łącząc je z odsączonymi
rodzynkami.Następnie ciasto podzielić na 12-16 części. Bułeczki wyłożyć na blaszkę, pozostawiając
między nimi ok. centymetrowy odstęp. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości, na około 45 minut, aż się zetkną. Wyrośnięte
bułki posmarować
jajkiem.Piec ok. 20-25 min. w temperaturze 185 stopni.Smacznego!