ßßß Cookit - przepis na Puszyste buleczki

Puszyste buleczki

nazwa

Wykonanie

Podpatrzone u Majanki, od siebie dodałam rodzynki.
szklanka letniego mleka
110g miękkiego masła
1/4 szklanki cukru
2 jajka roztrzepane
3/4 łyżeczki soli
4 szklanki mąki pszennej (część mąki można zastąpić mąką żytnią lub razową)
3 łyżeczki suchych drożdży (12g) lub 24g świeżych
50 g rodzynek
jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
Suche drożdże wymieszać z mąką (w przypadku świeżych drożdży należy zrobić wcześniej rozczyn). Następnie dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić ciasto. Pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie. Ciasto wyrobić ponownie, łącząc je z odsączonymi rodzynkami.
Następnie ciasto podzielić na 12-16 części. Bułeczki wyłożyć na blaszkę, pozostawiając między nimi ok. centymetrowy odstęp. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości, na około 45 minut, aż się zetkną. Wyrośnięte bułki posmarować jajkiem.
Piec ok. 20-25 min. w temperaturze 185 stopni.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2009/03/Puszyste-buleczki.html