Wykonanie
Dzisiejszy dzień zaczął się całkiem ,,destrukcyjnie". Nie wiem czy to ja dzisiaj miałam zbyt dużo energii, czy złośliwość losu psuła wszystko, czego się nie chwyciłam (no bo to przecież nie ja :)))) ). Na szczęście, do gotowania mam dużo więcej cierpliwości niż do innych rzeczy, więc potrawy, które dzisiaj w niej powstały wyszły rewelacyjne. A że weny dzisiaj całkiem brak, postawiłam na bardzo proste dania. Jednym z nich był deser idealny do
kawy,
herbaty, a także do
dżemu i
kremu czekoladowego... a cóż to takiego? Ukochana, prosta, klasyczna drożdżówka z
rodzynkami i kruszonką. Niech chociaż ona mi osłodzi ten dzisiejszy, pechowy dzień :)))) http://pysznapasja.wordpress.com, dziękuję za uratowanie przed katastrofą :))))Składniki:40 g świeżych
drożdży6 łyżek
cukru3 szklanki
mąki pszennejduża szczypta
soli200 ml letniego
mleka1
jajko1
jajko z odrobiną
mleka do posmarowania drożdżówek80 g
rodzynekKruszonka:1 łyżka zimnego
masła3 łyżki
cukru4 łyżki
mąki1.
Drożdże rozpuszczamy razem z
cukrem, wlewamy letnie
mleko i pod przykryciem pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
sól, rozmącone
jajko i wyrośnięty zaczyn
drożdżowy. Całość mieszamy hakiem na niskich obrotach do momentu, aż ciasto będzie elastyczne. Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 1,5 godz.
2. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy razem ze sparzonymi
rodzynkami i wkładamy do 2 foremek na keks, ponownie przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 40 minut. Składniki na kruszonkę wyrabiamy ze sobą do momentu, aż nie powstaną grudki.
3. Wyrośnięte ciasto smarujemy rozmąconym
jajkiem z
mlekiem i posypujemy obficie kruszonką. Pieczemy w 170*C w termoobiegu przez ok 45 minut.