Wykonanie
Są smaki dzieciństwa, których się nie zapomina. Ja nigdy nie zapomne puchatych
ciast drożdżowych mojej Babci
Jasi. Dziś sentymentalnie wróciłam do dzieciństwa i sama upiekłam dla nas pyszną mięciutką drożdżówkę. Wierzcie lub nie, ale już ją pochłoneliśmy, taka była smaczna.Składniki (na średnią keksówkę lub małą tortownicę o średnicy 19 cm):300 g
mąki pszennej1
jajopół szklanki
napoju sojowego lub
mleka koziego, krowiegoszypta
soli40 g
cukru7 g
drożdży suchych40 g
oleju rzepakowego lub 50 g roztopionego
masłaplus jedno
jajo do posmarowaniaSkładniki na kruszonkę:25 g miękkiego
masła5 łyżek
mąki3 łyżki
cukruSkładniki na kruszonkę zgniatamy palcami tuż przed posypaniem ciasta.Przygotowanie:1.
Mąkę,
drożdże,
cukier,
sól umieścić w misie i wymieszać, a nastepnie dodać
mleko,
jajo i wymieszać ciasto łyżką. Ważne jest to, ze
jajo i
mleko muszą
mieć temperaturę pokojową nie mogą być wyjęte prosto z lodówki, bo zabiją
drożdże.2. Następnie do tak wymieszanego ciasta dodawać stopniowo tłuszcz (
olej lub
masło) i wyrabiać już dłonią ciasto. Ciasto po wyrobieniu powinno być gładkie i elastyczne, ja by uzyskac ten efekt podsypałam je jeszcze 2 łyżkami
mąki bo troszkę się kleiło.3. Wyrobione gładkie i elastyczne ciasto formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 , 5 godziny do wyrośnięcia.4. Po upływie tego czasu ciasto ponownie krótko wyrabiamy i umieszczamy w formie do pieczenia (uprzednio wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia) na około 40 minut do ponownego wyrośnięcia. Formę przykrywamy ściereczką.5. Wyrośnięte ciasto smarujemy
jajem i posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką.6. Wyrośnięte i posypane kruszonką ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika (temperatura 180°C grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 35 minut do tzw. suchego patyczka.7. Gotowe ciasto studzimy a nastepnie zjadamy ze smakiem.P.s. Przyznam się szczerze ja nie czekam nigdy do wystudzenia najlepiej smakuje w towarzystwie
masła i
konfitruy różanej. Jest pyszne.Oryginalny przepis na blogu Moje Wypieki.Smacznego.