ßßß
Są smaki dzieciństwa, których się nie zapomina. Ja nigdy nie zapomne puchatych ciast drożdżowych mojej Babci Jasi. Dziś sentymentalnie wróciłam do dzieciństwa i sama upiekłam dla nas pyszną mięciutką drożdżówkę. Wierzcie lub nie, ale już ją pochłoneliśmy, taka była smaczna.Składniki (na średnią keksówkę lub małą tortownicę o średnicy 19 cm):300 g mąki pszennej1 jajopół szklanki napoju sojowego lub mleka koziego, krowiegoszypta soli40 g cukru7 g drożdży suchych40 g oleju rzepakowego lub 50 g roztopionego masłaplus jedno jajo do posmarowaniaSkładniki na kruszonkę:25 g miękkiego masła5 łyżek mąki3 łyżki cukruSkładniki na kruszonkę zgniatamy palcami tuż przed posypaniem ciasta.Przygotowanie:1. Mąkę, drożdże, cukier, sól umieścić w misie i wymieszać, a nastepnie dodać mleko, jajo i wymieszać ciasto łyżką. Ważne jest to, ze jajo i mleko muszą mieć temperaturę pokojową nie mogą być wyjęte prosto z lodówki, bo zabiją drożdże.2. Następnie do tak wymieszanego ciasta dodawać stopniowo tłuszcz (olej lub masło) i wyrabiać już dłonią ciasto. Ciasto po wyrobieniu powinno być gładkie i elastyczne, ja by uzyskac ten efekt podsypałam je jeszcze 2 łyżkami mąki bo troszkę się kleiło.3. Wyrobione gładkie i elastyczne ciasto formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 , 5 godziny do wyrośnięcia.4. Po upływie tego czasu ciasto ponownie krótko wyrabiamy i umieszczamy w formie do pieczenia (uprzednio wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia) na około 40 minut do ponownego wyrośnięcia. Formę przykrywamy ściereczką.5. Wyrośnięte ciasto smarujemy jajem i posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką.6. Wyrośnięte i posypane kruszonką ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika (temperatura 180°C grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 35 minut do tzw. suchego patyczka.7. Gotowe ciasto studzimy a nastepnie zjadamy ze smakiem.P.s. Przyznam się szczerze ja nie czekam nigdy do wystudzenia najlepiej smakuje w towarzystwie masła i konfitruy różanej. Jest pyszne.Oryginalny przepis na blogu Moje Wypieki.Smacznego.