ßßß
Składniki na porcję dla 2-3 osób:1/2 szklanki świeżej tartej dyni2/3 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki mąki żytniej1 jajko1/4 szklanki ciepłej wody1 łyżeczka suchych drożdży1/2 łyżeczki cukruszczypta soli1/2 łyżeczki masłaPrzygotowanie:Dynię ścieram na najdrobniejszych oczkach tarki i przekładam do miski. Wsypuję oba rodzaje mąki, wbijam jajko oraz dodaję drożdże, cukier i sól. Zagniatam ciasto dolewając po trochu wodę. Jeżeli ciasto będzie zbyt kleić się do rąk dosypuję nieco mąki pszennej. Jeżeli będzie natomiast za twarde należ dodać odrobinę wody.Z ciasta formuję chlebek i przekładam go na ciepłą, ale nie gorącą patelnię z odrobiną rozpuszczonego masła. Skręcam gaz na minimum i przykrywam patelnię. Smażę z każdej z czterech stron do czasu aż się zarumieni (3-4 minut).Podaję chleb jeszcze gorący z ulubionym serem, rukolą, awokado i pomidorem. Bardzo dobrym dodatkiem są również oliwki i granat.

