ßßß Cookit - przepis na Szybki mini-chleb dyniowy z patelni (bez pieczenia)

Szybki mini-chleb dyniowy z patelni (bez pieczenia)

nazwa

Wykonanie

Nie macie czasu na pieczenie? A może po prostu nie chce Wam się włączać piekarnika? Domownicy natomiast przebierają nogami w oczekiwaniu na śniadanie. W takiej sytuacji zwykle wyciągam mój ulubiony garnek, czyli patelnię i przygotowuję gorące pieczywo prosto z niej. Przepis jest niesamowicie prosty i łatwy do wykonania, a chlebek macie gotowy praktycznie w 20 minut.
Składniki na porcję dla 2-3 osób:
1/2 szklanki świeżej tartej dyni
2/3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki żytniej
1 jajko
1/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka suchych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
szczypta soli
1/2 łyżeczki masła
Przygotowanie:
Dynię ścieram na najdrobniejszych oczkach tarki i przekładam do miski. Wsypuję oba rodzaje mąki, wbijam jajko oraz dodaję drożdże, cukier i sól. Zagniatam ciasto dolewając po trochu wodę. Jeżeli ciasto będzie zbyt kleić się do rąk dosypuję nieco mąki pszennej. Jeżeli będzie natomiast za twarde należ dodać odrobinę wody.
Z ciasta formuję chlebek i przekładam go na ciepłą, ale nie gorącą patelnię z odrobiną rozpuszczonego masła. Skręcam gaz na minimum i przykrywam patelnię. Smażę z każdej z czterech stron do czasu aż się zarumieni (3-4 minut).
Podaję chleb jeszcze gorący z ulubionym serem, rukolą, awokado i pomidorem. Bardzo dobrym dodatkiem są również oliwki i granat.
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2014/11/szybki-mini-chleb-dyniowy-z-patelni-bez-pieczenia