ßßß Cookit - przepis na Brioszka

Brioszka

nazwa

Wykonanie

Mięciutka drożdżowa brioszka...Miło wstać poczuć zapach kawy i świeżo upieczonej brioszki:)Zapraszamy do nas na brioszkę;)
Składniki;
250 g mąki pszennej,
2 jajka,
1 żółtko,
30 g cukru,
15 g drożdży,
szczypta soli,
200 g masła,
Wykonanie;
Zagniatamy składniki bez żółtka i masła.Następnie w ciasto wciskamy kawałki miękkiego masła i znów zagniatamy. Dodajemy żółtko. Zagniatamy. Odstawiamy na 3 godzimy do wyrośnięcia. Po tym czasie zagniatamy i odstawiamy do lodówki na noc pod przykryciem. Rano ciasto przekładamy do keksówki i odstawiamy na 2 godziny aby podwoiło objętość. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wkładamy brioszkę zmniejszając temp. do 160 stopni. Pieczemy 45 minut.
/źródło Magazyn Kuchnia/
Źródło:http://aniolywkuchni.blogspot.com/2014/09/brioszka.html