Wykonanie
Mięciutka drożdżowa brioszka...Miło wstać poczuć zapach
kawy i świeżo upieczonej brioszki:)Zapraszamy do nas na brioszkę;)Składniki;250 g
mąki pszennej,2
jajka,1
żółtko,30 g
cukru,15 g
drożdży,szczypta
soli,200 g
masła,Wykonanie;Zagniatamy składniki bez
żółtka i
masła.Następnie w ciasto wciskamy kawałki miękkiego
masła i znów zagniatamy. Dodajemy
żółtko. Zagniatamy. Odstawiamy na 3 godzimy do wyrośnięcia. Po tym czasie zagniatamy i odstawiamy do lodówki na noc pod przykryciem. Rano ciasto przekładamy do keksówki i odstawiamy na 2 godziny aby podwoiło objętość. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wkładamy brioszkę zmniejszając temp. do 160 stopni. Pieczemy 45 minut.
/źródło Magazyn Kuchnia/