Wykonanie
Kuchnia japońska jest prosta, minimalistyczna,a za razem jakże wykwintna. Poza sushi i surimi kuchnia ta w Polsce jest mało znana. Sekretem jej są bardzo świeże produkty i tak dobrane
przyprawy, by zachować jej naturalny smak. Sushi, czyli
rybę i
ryż wymyślono już w VI w w Azji. Przekładając
rybę ryżem przyciskając kamieniem, tak można było przechowywać ją rok. Ktoś zauważył, ze
ryby zakwaszają
ryż i tak powstało pierwsze sushi.
W XVII wielu przyśpieszono kwaszenie
ryżu mieszkając z
octem ryżowym. Sushi przygotowuje się przeważnie ze świeżych ryb,
owoców morza, warzyw. Podawane jest z marynowanym
imbirem który odświeża
kubki smakowe,
sosem sojowym i wasabi . Składniki w jakie powinniśmy się zaopatrzyć by móc gotować po japońsku to:
chilli,
curry,
czosnek, dashi,
imbir,
makaron, mirin, miso,
nori,
owoce morza,
pory,
ryby,
ryż, sake,
soja, wasabi, Sushi możemy przygotować na wiele okazji, idealnie sprawdzi się podczas przyjęcia w domu, pikniku, jako przekąska do pracy. Jest to bardzo zdrowy posiłek i za razem pożywny. W dobrze przygotowanym sushi znajdują się wszystkie składniki odżywcze węglowodany,
białka i witaminy. Postawą dobrego sushi jest przygotowanie
ryżu, jak również świeże produkty.Podczas warsztatów sushi organizowanych przez
markę Blue Dragon dostałam zestaw produktów do przygotowania sushi. Jeszcze raz bardzo dziękuję :)
Składniki250g
ryż do sushi250 ml
wody2-3 łyżki
octu ryżowego Blue Dragon200g surowego
łososia ( jak ktoś nie lubi można użyć wędzonego0Arkusze
noriCzarny
sezamŚwieży
ogórekRukolaPapryka czerwonaMarchewkaSerek kremowyProszek wasabi
Sos sojowyimbir marynowany
wykonanieZawsze zaczynamy od zrobienia
chrzanu. W zależności ile chcemy zrobić tyle bierzemy proszku wasabi dodajemy
wodę tak by powstała gęsta pasta, którą pozostawiamy na około jedną godzinę. Polecam zrobienie
chrzanu wasabi, ponieważ jest o wiele lepszy od gotowej pasty.
Paprykę,
ogórka i
marchewkę kroimy w paseczki.
Łososia w cienkie plastry i paseczki. Gotowanie
ryżu Ryż dokładnie płuczemy, następnie ostawiamy na sitku na 1 godzinę by odciekł. Następnie przekładamy go do garnka do gotowania
ryżu, zalewamy
wodą (
woda nie powinna sięgać wyżej jak do 1/3 wysokości naczynia). Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia na średnim palniku (trwa to około 5 minut), następnie zmniejszamy palnik do min i gotujemy
ryż około 10-15 minut. Mieszamy drewnianą łyżką. Kiedy
woda zostanie wchłonięta wyłączamy palnik i zostawiamy garnek z
ryżem na około 20 minut by doszedł ( nie wolno podnosić pokrywki). Do gotowego
ryżu dodajemy
ocet ryżowy dokładnie mieszamy i przekładamy do termosu obiadowego. Dlaczego ?
Ryż nie może zbyt szybko stygną.
Maki z
łososiem,
papryką,
rukolą i
serkiem kremowymNa matę
bambusową kładziemy arkusz
nori błyszczącą strona na dół. Na
nori rękoma ułożyłam
ryż na całym arkuszu pozostawiając brzeg około 2cm nieobłożony. Nałożyłam nadzienie (paski
łososia,
rukola,
paprykę, posmarowałam
serkiem kremowym. Uniosłam brzeg maty do góry, następnie delikatnie dociskając zwinie łam w rulon. Połączyłam brzegi
nori uformowałam rulon.Rolkę
maków pokroiłam ma kawałki
Uramaki z
łososiem,
marchewką i
rukolaTo rodzaj sushi w środku znajduje się
nori na zewnątrz
ryż.Przygotowując urokami zaczynamy od obłożenia maty folią spożywczą. Na niej układamy arkusz
nori błyszczącą stroną na spód.
Ryż nakładamy na
nori przykrywając cała powierzchnie
nori,
ryż posypałam czarnym
sezamem. Delikatnie odwróciłam na druga stronę, tak by
ryż znalazł się na spodzie. Na
nori nałożyłam
marchewkę,
łososia i
rukola. Uniosłam brzeg delikatnie zwinęłam w rulon docisnęłam.Uromaki pokroiłam na mniejsze kawałki.Uromaki z
łososiem,
marchewką,
ogórkiem,
rukolą.Na matę kładziemy arkusz
nori błyszczącą stroną na spód.
Ryż nakładamy na
nori przykrywając cała powierzchnie
nori,
ryż Delikatnie odwróciłam na druga stronę, tak by
ryż znalazł się na spodzie. Na
nori nałożyłam
marchewkę,
łososia i
rukola. Uniosłam brzeg delikatnie zwinęłam w rulon docisnęłam. Na wierzch rolki uromaków nałożyłam cienkie plastry
lososia.Uromaki pokroiłam na mniejsze kawałki.