Wykonanie
Przepis został wyróżniony w konkursie organizowanym przed
markę Princes. Bardzo dziękuję za wyróżnienie.
Moje ulubione sushi coraz częściej gości na moim
stole. Kocham sushi za jego różnorodność świeżych produktów i składników, które pozwalają mej myśli swobodnie płynąć przez morze kreatywności i innowacji. Sushi jest bardzo zdrowe, pyszne :)
Składniki250gryż do sushi250 ml
wody2-3 łyżki
octu ryżowegopuszka
tuńczyka w sosie własnym Princes
papryka marynowanaArkusze
norisezamogórek kiszonyRukolaPapryka czerwonaMarchewkaSerek kremowy
majonez kieleckiProszek wasabi
Sos sojowyimbir marynowany
WykonanieZawsze zaczynamy od zrobienia
chrzanu. W zależności ile chcemy zrobić tyle bierzemy proszku wasabi dodajemy
wodę tak by powstała gęsta pasta, którą pozostawiamy na około jedną godzinę. Polecam zrobienie
chrzanu wasabi, ponieważ jest o wiele lepszy od gotowej pasty.
Paprykę,
ogórka i
marchewkę kroimy w paseczki.
Łososia w cienkie plastry i paseczki. Gotowanie
ryżu Ryż dokładnie płuczemy, następnie ostawiamy na sitku na 1 godzinę by odciekł. Następnie przekładamy go do garnka do gotowania
ryżu, zalewamy
wodą (
woda nie powinna sięgać wyżej jak do 1/3 wysokości naczynia). Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia na średnim palniku (trwa to około 5 minut), następnie zmniejszamy palnik do min i gotujemy
ryż około 10-15 minut. Mieszamy drewnianą łyżką. Kiedy
woda zostanie wchłonięta wyłączamy palnik i zostawiamy garnek z
ryżem na około 20 minut by doszedł ( nie wolno podnosić pokrywki). Do gotowego
ryżu dodajemy
ocet ryżowy dokładnie mieszamy i przekładamy do termosu obiadowego. Dlaczego ?
Ryż nie może zbyt szybko stygną.
Maki z
tuńczykiem,
papryką, i
serkiem kremowymNa matę
bambusową kładziemy arkusz
nori błyszczącą strona na dół. Na
nori rękoma ułożyłam
ryż na całym arkuszu pozostawiając brzeg około 2cm nieobłożony. Nałożyłam nadzienie
tuńczyk w sosie własnym,
marchewkę ogórek,
paprykę, posmarowałam
serkiem kremowym. Uniosłam brzeg maty do góry, następnie delikatnie dociskając zwinie łam w rulon. Połączyłam brzegi
nori uformowałam rulon.Rolkę
maków pokroiłam ma kawałki
Uramaki z
tuńczykiem,To rodzaj sushi w środku znajduje się
nori na zewnątrz
ryż.Przygotowując urokami zaczynamy od obłożenia maty folią spożywczą. Na niej układamy arkusz
nori błyszczącą stroną na spód.
Ryż nakładamy na
nori przykrywając cała powierzchnie
nori,
ryż posypałam
białym sezamem. Delikatnie odwróciłam na druga stronę, tak by
ryż znalazł się na spodzie. Na
nori nałożyłam
tuńczyka. Uniosłam brzeg delikatnie zwinęłam w rulon docisnęłam.Uromaki pokroiłam na mniejsze kawałki.
Maki z
tuńczykiemNa matę
bambusową kładziemy arkusz
nori błyszczącą strona na dół. Na
nori rękoma ułożyłam
ryż na całym arkuszu pozostawiając brzeg około 2cm nieobłożony. Nałożyłam nadzienie
tuńczyk w sosie własnym, posmarowałam
serkiem kremowym. Uniosłam brzeg maty do góry, następnie delikatnie dociskając zwinie łam w rulon. Połączyłam brzegi
nori uformowałam rulon.Rolkę
maków pokroiłam ma kawałkiKulki z
tuńczykiemBierzemy w dłoń kulkę
ryżu z której formujemy łezkę na wierzchu układamy
tuńczyka w sosie własnym.Robimy dekoracje według uznania z
majonezu,
sezamu i warzyw.