Wykonanie
Dziś kolejny przepis na danie, które na pierwszy rzut oka mało ma wspólnego z Ameryką.W pewnym sensie to przeniesienie składników bajgla nowojorskiego do sushi. Dodanie
serka śmietankowego do sushi jakoś nie do końca mnie przekonywało. Należy uważać przy zwijaniu, ponieważ rolki są o wiele miększe niż w innych
maki. Tylko dla amatorów smaków wschodniego wybrzeża USA.Składniki na 32 kawałki:300 g
ryżu na sushi2 arkusze alg
noriserek philadelphia120 g
świeżego łososiaogórekziarna
sezamusos sojowymarynowany
imbirwasabi
ocet ryżowywodaSerek,
rybę i
ogórka pokroić na paski o szerokości małego palca (jeśli będą grubsze, rolka nie zwinie się dobrze - co widać na zdjęciu). Arkusze
nori podzielić na pół. Matę do sushi wyłożyć folią spożywczą.
Nori ułożyć błyszcząca stroną do dołu i zwilżonymi w wodzie z
octem palcami rozłożyć na całym arkuszu
ryż, posypać ziarnami
sezamu. Delikatnie przewrócić algę na druga stronę, tak aby
ryż był pod
spodem, na środku algi rozłożyć składniki i ostrożnie zwinąć rolkę. Kroić nożem zwilżonym w wodzie na pól, a następnie każdą polówkę na 4 części, dopiero po pokrojeniu usunąć z każdego kawałka folie spożywcza. Powtórzyć z pozostałymi składnikami, podawać z
imbirem,
sosem sojowym i wasabi.