Wykonanie
Dziś przepis na danie, które na pierwszy rzut oka mało ma wspólnego z Ameryką.
Mowa o ura-
maki, czyli sushi, w którym
ryż znajduje się na zewnątrz wodorostów
nori powstał w Kalifornii. Po II wojnie światowej wielu mistrzów sushi szukało szczęścia w USA. Jedną z pierwszych restauracji sushi w Los Angeles było Kaikan. Jej szef, Ichiro Mashita zauważył, że
awokado świetnie zastępuje toro, tłustego
tuńczyka, klasyczny składnik sushi . Mashita zaczął również zwijać sushi odwrotnie, niż w tradycyjnych grubych rolkach, aby przypodobać się amerykańskim gustom, gdyż tutejszym klientom nieco przeszkadzał wygląd i konsystencja
nori, dobrze było je zatem nieco zakamuflować. Obecnie to jedna z najpopularniejszych odmian sushi w każdej restauracji sushi na świecie.
Składniki na 32 kawałki:300 g
ryżu na sushi2 arkusze alg
nori6 paluszków surimi*
ogórekawokado (najlepiej twarda zielona odmiana)ziarna białego i czarnego
sezamusos sojowymarynowany
imbirwasabi
ocet ryżowywodaSurimi,
awokado i
ogórka pokroić na paski o szerokości małego palca (jeśli będą grubsze, rolka nie zwinie się dobrze - co widać na zdjęciu). Arkusze
nori podzielić na pół. Matę do sushi wyłożyć folią spożywczą.
Nori ułożyć błyszcząca stroną do dołu i zwilżonymi w wodzie z
octem palcami rozłożyć na całym arkuszu
ryż, posypać ziarnami
sezamu. Delikatnie przewrócić algę na druga stronę, tak aby
ryż był pod
spodem, na środku algi rozłożyć składniki i ostrożnie zwinąć rolkę. Kroić nożem zwilżonym w wodzie na pół, a następnie każdą polówkę na 4 części, dopiero po pokrojeniu usunąć z każdego kawałka folie spożywcza. Powtórzyć z pozostałymi składnikami, podawać z
imbirem,
sosem sojowym i wasabi.* surimi to substytut
mięsa kraba z
białej ryby aromatyzowanej aby przypominała w smaku
kraba. Jakby ktoś miał informacje, gdzie kupić w
Krakowie mięso krabowe, prosimy o kontakt.