Wykonanie
Zaciekawiona naturalnymi składnikami wykorzystanymi w kosmetykach Apart Natural postanowiłam wykonać domowe sushi, gdzie za inspirację posłużył mi płyn do kąpieli algi i goji .
SKŁADNIKI:- prasowane algi morskie -
nori-
ryż do sushi- zaprawa do
ryżu (
ocet ryżowy,
sól,
cukier)-
chrzan wasabi-
sezam (biały i czarny)-
wędzony łosoś (użyłam wędzonego na ciepło)- surimi-
ogórek zielony-
awokado-
papryka-
rukola lub inna
sałata-
serek typu philadelphia- pasta łososiowa/z
tyńczyka z tubki-
majonez- dodatki:
sos sojowy,
imbir marynowany, wasabi- mata do rolowania sushi, pałeczki, małe pojemniczki na dodatkiOczywiście możecie użyć dowolnych składników na jakie macie ochotę lub po prostu posiadacie w lodówce.
PRZYGOTOWANIE:Przygotujcie
ryż wg. instrukcji na opakowaniu wraz z zalewą. Wszystkie składniki kroimy na długie paski, mniej więcej tej samej wielkości. Na macie układamy płat
nori matową stroną do nas.
Nori wyklejamy
ryżem (pomagając sobie mocząc dłonie w wodzie), zostawiając 3 cm od góry na sklejenie. Na
ryżu robimy cienką wartwę (paseczek) wasabi, posypujemy
sezamem i układamy na co mamy ochotę, np.
ryba,
ogórek,
majonez itd. Jeśli chcemy otrzymać california roll po nałożeniu
ryżu posypujemy go
sezamem i odwracamy by był wierzchem naszej rolki. Przygotowany
miks rolek kroimy na mniejsze części. Podajemy z
sosem sojowym,
imbirem i wasabi. Mile widziane dobre
winko :) Smacznego!