Wykonanie
Kilka dni temu zapytałam
panią dietetyk, czy będąc na diecie
mogę przygotować na obiad sushi. Odpowiedz oczywiście ze tak ponieważ sushi jest zdrowe -
ryż,
ryby, trochę warzyw, a tłuszczu tylko tyle co w rybie (jeśli jest tłusta), ewentualnie innych dodatkach (np.
awokado, które przy okazji również jest bardzo zdrowe). Na obiad bez wyrzutów sumienia możemy przygotować dwie rolki sushi :)
Składniki250g
ryż do sushi250 ml
wody2-3 łyżki
octu ryżowego200g surowego
łososia ( jak ktoś nie lubi można użyć wędzonegoArkusze
noriŚwieży
ogórekPapryka czerwonaMarchewkaMajonez kielecki
Serek topiony ementalerwasabi
Sos sojowyimbir marynowany
Wykonanie
Paprykę,
ogórka i
marchewkę kroimy w paseczki.
Łososia w cienkie plastry i paseczki. Gotowanie
ryżu Ryż dokładnie płuczemy, następnie ostawiamy na sitku na 1 godzinę by odciekł. Następnie przekładamy go do garnka do gotowania
ryżu, zalewamy
wodą (
woda nie powinna sięgać wyżej jak do 1/3 wysokości naczynia). Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia na średnim palniku (trwa to około 5 minut), następnie zmniejszamy palnik do min i gotujemy
ryż około 10-15 minut. Mieszamy drewnianą łyżką. Kiedy
woda zostanie wchłonięta wyłączamy palnik i zostawiamy garnek z
ryżem na około 20 minut by doszedł ( nie wolno podnosić pokrywki). Do gotowego
ryżu dodajemy
ocet ryżowy dokładnie mieszamy i przekładamy do termosu obiadowego.
Na matę
bambusową kładziemy arkusz
nori, na którym rękoma układamy
ryż ryż pozostawiamy brzeg około 2 cm nieobłożony. Nakładamy nadzienie
łososia,
paprykę i
ogórek,wyciskamy cienki paseczek
serka.
Serek łagodzi smak. Unosimy matę do góry delikatnie dociskając zwijamy w rulon.Na wierzchu robimy dekoracje z
majonezu kieleckiego. Rolkę suski kroimy na kawałki.