Wykonanie
Wczoraj wrzuciłam przepis na małe jednoskładnikowe hosomaki . Dziś drugi najpopularniejszy przepis na
maki - wieloskładnikowe grube futomaki. Każdy znajdzie coś dla siebie.Składniki na 16 kawałków:300 g
ryżu na sushi2 arkusze alg
nori100 g
łososia2 paski tykwy kanpyo1 plaster marynowanej rzodkwi daikonpół zielonego
ogórkałyżeczka ikry kapelinawasabi (opcjonalnie)
sos sojowymarynowany
imbirocet ryżowywodaRybę,
rzodkiew i
ogórka pokroić w paski grubości ok. 1 cm. Arkusz
nori ułozyć na macie do sushi błyszczącą stroną w dół i zwilżonymi
woda z
octem dłońmi rozłożyć na nim porcję
ryżu pozostawiając ok. 2 cm od góry arkusza wolne. Następnie na środku
ryżu ułozyć składniki i zawinąć rolkę przy pomocy maty. Odłożyć rolkę na na chwilę tak aby miejsce gdzie kończy się alga było na spodzie. Rolkę przekroić zwilżonym nożem na pół, a następnie każdą połówkę na 4 części, przed każdym cieciem należy przecierać nóż zwilżonym ręcznikiem kuchennym. Podawać z
sosem sojowym,
imbirem i opcjonalnie z wasabi.