ßßß Cookit - przepis na Chleb na serwatce

Chleb na serwatce

nazwa

Wykonanie

Przepis na pieczenie chleba wg. 'Kosowskiej kuchni jarskiej' z 1929 roku z Wydawnictwa M, Arcta w Warszawie
3 litry mąki pszennej
1 1/2 - 2 litry serwatki, maślanki lub kwaśnego mleka
5 łyżek miodu lub cukru
2 łyżki oliwy lub masła klarowanego
1/2 litra mąki żytniej
1/2 - 1 łyżka soli
mała łyżeczka sody (dwuwęglanu)
Wszystko dobrze wymieszać z mąką pszenną, następnie dać sodę rozpuszczoną w malej ilości cieplej wody. Jeśli ciasto zbyt rzadkie, dodać żytniej mąki tyle, ile będzie potrzeba do zrobienia ciasta. Wyrabiać okrągłe chleby, pomazać jajem i piec w dobrze gorącym piecu 1 1/2 godziny.
Dobrze jest pokosztować ciasto, aby nie miało ługowatego smaku sody; w takim razie dodać jeszcze serwatki, a gdy smak kwaśny przeważa - to trochę sody.
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2012/09/chleb-na-serwatce.html