Wykonanie
Przepis na pieczenie
chleba wg. 'Kosowskiej kuchni jarskiej' z 1929 roku z Wydawnictwa M, Arcta w Warszawie3 litry
mąki pszennej1 1/2 - 2 litry
serwatki,
maślanki lub kwaśnego
mleka5 łyżek
miodu lub
cukru2 łyżki
oliwy lub
masła klarowanego1/2 litra
mąki żytniej1/2 - 1 łyżka
solimała łyżeczka
sody (dwuwęglanu)Wszystko dobrze wymieszać z
mąką pszenną, następnie dać
sodę rozpuszczoną w
malej ilości cieplej
wody. Jeśli ciasto zbyt rzadkie, dodać żytniej
mąki tyle, ile będzie potrzeba do zrobienia ciasta. Wyrabiać okrągłe
chleby, pomazać
jajem i piec w dobrze gorącym piecu 1 1/2 godziny.Dobrze jest pokosztować ciasto, aby nie miało ługowatego smaku
sody; w takim razie dodać jeszcze
serwatki, a gdy smak kwaśny przeważa - to trochę
sody.