ßßß Cookit - przepis na Amerykańskie naleśniki z bekonem i syropem klonowym

Amerykańskie naleśniki z bekonem i syropem klonowym

nazwa

Wykonanie

Ach i znów nie było mnie przez tydzień, ale byłam naprawdę zajęta ponieważ postanowiłam zaangażować mój drugi blog Chodzę i Zwiedzam do blogowego wyzwania - 5 dni do lepszego bloga organizowanego przez Ulę z bloga SenMai . Zabawa polegała na codziennym publikowaniu postów na przygotowane przez organizatorkę tematy. Muszę przyznać, że takie pisanie i przygotowanie postów zajmuje mnóstwo czasu, w związku z czym nie było go już na pichcenie, siedzenie w kuchni i pisanie tutaj. Przez ostatni tydzień ani razu nie zawitałam do kuchni, a na dodatek do późna siedziałam w pracy. Mam jednak nadzieję, że ten tydzien będzie już bardziej unormowany i przepisy będą pojawiały się regularnie tak jak to obiecywałam ;)
Dziś zapraszam na śniadanie w amerykańskim stylu, czyli placuszki z bekonem i syropem klonowym. Przepis na te naleśniki (a właściwie pancakes) podpatrzyłam w ostatniej edycji Celebrity Master Chef UK i stwierdziłam, że koniecznie muszę je wypróbować. Zawsze chciałam zrobić takie okrągłe, puszyste placuszki, ale nigdy się nie składało. Ostatnio znalazłam w tutejszym sklepie maślankę, która jest tu sprzedawana w takich małych kubeczkach jak śmietana, a jest niezbędnym składnikiem ciasta na placuszki. Weekend to idealny czas na smażenie placuszków i celebrowanie śniadania.
Składniki :
350g mąki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczkasoli
2 łyżki cukru
200ml maślanki
400ml mleka
2 jajka
100g masła
kilka plastrów bekonu
syrop klonowy (ewentualnie miód)
Przygotowanie :
W dużej misce wymieszać suche składniki: mąkę, sodę oczyszczoną, sól i cukier.
W drugiej misce wymieszać składniki płynne: mleko, maślankę, jajka i rozpuszczone masło.
Wlać mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszać.
Bekon posmarować syropem klonowym lub miodem i grilować (ja robię to pod górną grzałką piekarnika), gdy po jednej stronie bekon będzie ładnie przypieczony, przełożyć go na drugą stronę, posmarować syropem i grilować do osiągnięcia pożądanego stopnia przypieczenia.
Na dużej patelni roztopić masło, nalewać niewielkie porcje ciasta, formując placuszki, smażyć do czasu gdy na wierzchu pojawią się pęcherzyki, delikatnie przewrócić naleśniki i smażyć aż będą rumiane. Układać na stosik. Podawać z upieczonem bekonem, dodatkowo polane syropem klonowym.
Smacznego !
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2014/07/amerykanskie-nalesniki-z-bekonem-i.html