Wykonanie
Ach i znów nie było mnie przez tydzień, ale byłam naprawdę zajęta ponieważ postanowiłam zaangażować mój drugi blog Chodzę i Zwiedzam do blogowego wyzwania - 5 dni do lepszego bloga organizowanego przez Ulę z bloga SenMai . Zabawa polegała na codziennym publikowaniu postów na przygotowane przez organizatorkę tematy. Muszę przyznać, że takie pisanie i przygotowanie postów zajmuje mnóstwo czasu, w związku z czym nie było go już na pichcenie, siedzenie w kuchni i pisanie tutaj. Przez ostatni tydzień ani razu nie zawitałam do kuchni, a na dodatek do późna siedziałam w pracy. Mam jednak nadzieję, że ten tydzien będzie już bardziej unormowany i przepisy będą pojawiały się regularnie tak jak to obiecywałam ;)
Dziś zapraszam na śniadanie w amerykańskim stylu, czyli placuszki z
bekonem i
syropem klonowym. Przepis na te naleśniki (a właściwie pancakes) podpatrzyłam w ostatniej edycji Celebrity Master Chef UK i stwierdziłam, że koniecznie muszę je wypróbować. Zawsze chciałam zrobić takie okrągłe, puszyste placuszki, ale nigdy się nie składało. Ostatnio znalazłam w tutejszym sklepie
maślankę, która jest tu sprzedawana w takich małych kubeczkach jak
śmietana, a jest niezbędnym składnikiem ciasta na placuszki. Weekend to idealny czas na smażenie placuszków i celebrowanie śniadania.
Składniki :350g
mąki2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczkasoli2 łyżki
cukru200ml
maślanki400ml
mleka2
jajka100g
masłakilka plastrów
bekonusyrop klonowy (ewentualnie
miód)
Przygotowanie :W dużej misce wymieszać suche składniki:
mąkę,
sodę oczyszczoną,
sól i
cukier.W drugiej misce wymieszać składniki płynne:
mleko,
maślankę,
jajka i rozpuszczone
masło.Wlać mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszać.
Bekon posmarować
syropem klonowym lub
miodem i grilować (ja robię to pod górną grzałką piekarnika), gdy po jednej stronie
bekon będzie ładnie przypieczony, przełożyć go na drugą stronę, posmarować
syropem i grilować do osiągnięcia pożądanego stopnia przypieczenia.Na dużej patelni roztopić
masło, nalewać niewielkie porcje ciasta, formując placuszki, smażyć do czasu gdy na wierzchu pojawią się pęcherzyki, delikatnie przewrócić naleśniki i smażyć aż będą rumiane. Układać na stosik. Podawać z upieczonem
bekonem, dodatkowo polane
syropem klonowym.
Smacznego !