ßßß Cookit - przepis na placuszki z wątróbki

placuszki z wątróbki

nazwa

Wykonanie

Jeśli nie lubicie wątróbki to nie czytajcie dalej. To przepis dla osób lubiących wątróbkę. Jeżeli znudziła Wam się jej klasyczna wersja to spróbujcie takich placuszków. Dobrze doprawione, z wyraźną nutą majeranku świetnie komponowały się z ostrym sosem chrzanowym. Podałam je tylko z sałatką z pomidorów ale można także z ziemniakami. Szybki i tani sposób na obiad lub kolację.
Składniki:
500 g wątróbki drobiowej
1 cebula
2 jajka
100 ml mleka
4 łyżki mąki pszennej
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki majeranku
sól
pieprz
słodka i ostra papryka
olej do smażenia na sos chrzanowy:
2 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
2 łyżeczki chrzanu
szczypiorek
Wątróbkę oczyścić z błonek i drobno pokroić, posolić. Cebulę posiekać i usmażyć na złoto na oleju. Pod koniec dodać rozdrobniony czosnek. Mleko i jajka zmiksować. Dodać mąkę, pieprz, majeranek i papryki. Ciasto powinno być bardziej gęste niż na naleśniki ale nie kluskowate. Wrzucić do niego wątróbkę i cebulę, wymieszać. Łyżką nakładać ciasto na rozgrzany olej i smażyć powoli, żeby wątróbka w środku nie była surowa. Wszystkie składniki sosu wymieszać. Placuszki podawać na ciepło z sosem.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/10/placuszki-z-watrobki.html