Wykonanie
Złociste, chrupiące
cebulowe krążki w pikantnej panierce to szybka i prosta propozycja na pyszną przekąskę:) Krążki idealnie smakują podane z ulubionym dipem, naprzykład
czosnkowym,
ziołowym czy nawet samym
ketchupem. Świetne jako przegryzka podczas oglądanie filmu lub na wieczorne spotkanie przy
piwie. Jedyny ich minus jest taki, że znikają błyskawicznie! Moja Rodzina upomina się wciąż o nowe porcje nim skończę smażyć kolejną:) Mnie osobiście najbardziej smakują, gdy trochę ostygną, smak
cebuli jest wtedy najintensywniejszy. Ale gorące są równie pyszne! Mój Mąż prosi czasem nawet, abym je zrobiła po prostu na obiad!! Bez żadnych dodatków w postaci
mięsa czy surówki:) No to robię, jak Pan sobie życzy:D Cała przyjemność po mojej stronie - mam ekspresowy i przede wszystkim MEGA TANI obiad, a familia szczęśliwa i najedzona do syta (następnego dnia faszeruję ich nadprogramową ilością wszelakich surówek i jesteśmy kwita ze zdrowowym odżywianiem:D). Bardzo polecam!SKŁADNIKI:4
cebule2
jajka1/3 szklanki
mleka1 szklanka
bułki tartej1 łyżeczka
soli1 szklanka
mąki pszennej1 łyzeczka
ostrej papryki w proszku
olej do smażenia (ja użyłam rzepakowy)SKŁADNIKI NA
JOGURTOWO-
MAJONEZOWY DIP CZONSKOWY:4 łyżki
majonezu3 łyżki
jogurtu naturalnego2 ząbki
czosnku3/4 łyżeczki
brązowego cukrusólświeżo zmielony
pieprzWYKONANIE:
KRAŻKI CEBULOWE:
Cebule obierz z łusek, pokrój w grubsze plastry (6-7 mm) i rozłoż je na krążki.W jednej miseczce roztrzep
jajka z
mlekiem.W drugiej - wymieszaj
mąkę z
ostrą papryką.W trzeciej - wymieszaj
bułkę tartą z
solą.Pojedyncze krążki panieruj najpierw w
mące z
solą, następnie w roztrzepanym
jajku z
mlekiem, a na końcu obtocz je dokałdanie w
bułce tartej z
papryką.Krążki smaż we frytownicy na rozgrzanym
oleju w temperaturze 190 stopni C lub na patelni albo w rondlu - na głębokim
oleju (około 3-4 cm od dna).Usmażone krążki wyłóż na papierowy ręcznik, by obciekły z nadmiaru tłuszczu.
JOGURTOWO-
MAJONEZOWY DIP
CZOSNKOWY:
Majonez wymieszaj z
jogurtem, dodaj przeciśnięty przez praskę
czosnek,
cukier,
sól i
pieprz do smaku. Gotowe! Smacznego!