ßßß Cookit - przepis na KROKIETY Z KAPUSTĄ I BOCZKIEM

KROKIETY Z KAPUSTĄ I BOCZKIEM

nazwa

Wykonanie

Nie wiem kto wymyślił krokiety, ale powinien dostać za nie jakąś nagrodę. Ja nie mam swojego ulubionego nadzienia - zjadam wszystkie krokiety z równie wielkim apetytem. Uwielbiam takie na ciepło (zwłaszcza z kwaśnym, pachnącym intensywnie czosnkiem barszczykiem), jak i na zimno. Dziś przedstawiam przepis na krokiety z nadzieniem takim, jakie dodaje się i do łazanek - ze słodką, białą kapustą i wędzonym boczkiem.
Składniki:
ciasto naleśnikowe
2 jajka
szklanka mąki
1 szklanka mleka
panierka
2 jajka
50 ml mleka
1 łyżka mąki pszennej
bułka tarta
farsz
1 kg kapusty białej
2 cebule
300 g boczku
pieprz, sól do smaku
ponadto
olej (do smażenia)
Przygotowujemy farsz.
Kapustę szatkujemy, wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wrzątkiem. Zlewamy wodę po około 5 minutach. Na dużej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Podsmażamy na nim na złoty kolor pokrojone drobno cebulki. Dodajemy kapustę. Dusimy całość 30 minut pod przykryciem.
Boczek kroimy w kostkę. Smażymy go na łyżce oleju (jeżeli jest bardzo tłusty, to tylko wrzucamy go na rozgrzaną, suchą patelnię). Łączymy wszystkie składniki.
Smażymy naleśniki.
Wszystkie składniki łączymy w garnku. Ciasto powinno być jednolite, bez grudek. Chochelką nabieramy ciasto i wylewamy je na rozgrzaną patelnię.
Przygotowujemy panierkę.
Jajka roztrzepujemy w misce. Dodajemy mleko i znów całość mieszamy. Dodajemy mąkę i delikatnie ją wkręcamy.
Zwijamy krokiety (tutaj, w moim bardzo starym wpisie, pokazałam jak: klik). Następnie obtaczamy je w panierce i bułce tartej. Smażymy je na złoty kolor.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2015/10/krokiety-z-kapusta-i-boczkiem.html