ßßß Cookit - przepis na Pieczone placuszki ziemniaczane ze szczypiorem

Pieczone placuszki ziemniaczane ze szczypiorem

nazwa

Wykonanie

Zapewne każdy z Was lubi placki ziemniaczane, lecz ile jest przy nich roboty. Najpierw obrać, potem zetrzeć ziemniaki i to nieszczęsne smażenie.
Ilu z nas placki ziemniaczane kojarzą się z nasączonymi tłuszczem placuszkami, a potem te problemy z żołądkiem.
Dlatego dziś zamiast smażyć upiekłam z minimalną ilością tłuszczu, z dodatkiem zielonego szczypioru i aromatycznej przyprawy do ziemniaków, smaczną i zdrowszą wersje tradycyjnych placków. Kolejną ich zaletą jest to iż masz mniej naczyń do zmywania. Zachęciłam Was do ich przygotowania ?
Porcja dla 3-4 osób
Składniki :
8 średniej wielkości ziemniaków,
1 mała cebula,
3 gałązki szczypioru,
1 jajo,
2 łyżki mąki pszennej,
łyżeczka przyprawy do ziemniaków,
pół łyżeczki soli,
pieprz,
2 łyżki oleju + 1 łyżka na blaszkę
Przygotowanie:
Ziemniaki należy obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach razem z cebulą. Z masy ziemniaczanej należy odcisnąć i odlać powstały sok. Wbić jajo, dodać mąkę, olej oraz posiekany szczypiorek. Całość doprawić solą, pieprzem i przyprawą. Wymieszać ręką lub łyżką.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżką formować placuszki. Piec 20 min w podanej powyżej temperaturze, po upływie połowy czasu przekręcić na drugą stronę łopatką metalową, temperaturę można zwiększyć do 230 stopni.
Gotowe placki podawać ze śmietaną, jogurtem naturalnym lub ulubionymi dodatkami.
Źródło:http://ola-w-kuchni.blogspot.com/2016/02/pieczone-placuszki-ziemniaczane-ze.html