ßßß Cookit - przepis na Jesienne placki ziemniaczane z dynią

Jesienne placki ziemniaczane z dynią

nazwa

Wykonanie

Czasem zdarza mi się, że jak przechodzę koło jakiegoś punktu gastronomicznego to, czując dobiegające z niego zapachy, dopada mnie ogromna chęć na to coś, co mi tak pachnie. Celowo piszę o punktach gastro, a nie o restauracjach, bo do restauracji po prostu bym wszedł i zjadł. Niektóre bary jednak swoim widokiem mnie po prostu odstraszają, ale zapachami ciagną ku sobie albo bardziej ku jedzeniu i chęci samodzielnego przygotowania potrawy.
Tak często bywa u mnie z pizzeriami, a tym razem z plackarnią. Z racji tego, że wiem na czym smażone są placki w takim miejscu i ile "toto" ma już lat, pobiegłem do domu i zrobiłem swoje :-)
Tym razem w kuchni plątała się dynia, więc grzechem byłoby jej nie zaprosić do wspólnego gotowania ;-) Tak powstały szybciutkie placki ziemniaczane z dynią i parmezanem. Od jakiegoś czasu parmezan jest stałym dodatkiem w moich plackach, dzięki niemu placki są bardziej chrupiące i chłoną mniej tłuszczu.
Składniki (ok. 16 sztuk):
500 g obranych ziemniaków
200 g obranej, surowej dyni
1 jajko
40 g startego parmezanu
1 cebula
mąka pszenna (ok. 4 łyżki)
sól, pieprz - do smaku
olej do smażenia
do podania - np.śmietana i szczypiorek
Ziemniaki i cebulę zetrzeć na jednolitą masę, dynię zetrzeć w drobne paski (wiórki). Całość wymieszać łącznie z parmezanem i jajkiem. Dosypać taką ilość mąki (będzie zależała od ilości wody z ziemniaków), aby ciasto było gęste - jak typowe na placki ziemniaczane. Doprawić czarnym pieprzem i solą.
Rozgrzać patelnię z olejem i na średnim ogniu smażyć, z obu stron, niewielkie placuszki, aż się zarumienią. Po ściągnięciu z patelni odsączyć je na papierowym ręczniku. Podawać ze śmietaną, posypane szczypiorkiem.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/10/jesienne-placki-ziemniaczane-z-dynia.html