Wykonanie
Kolejna propozycja Agnieszki. Tym razem na nasze talerze trafia omlet. Omleta można zrobić dosłownie ze wszystkiego, potrzebujemy tylko ciasta jako bazy. Posiłek szybki, smaczny i pożywny - idealny na śniadanie ! :)Potrzebujemy:ciasto:6
jajek6 łyżek
mąki pszennejpół szklanki
mlekaprzyprawy (
sól,
pieprz,
papryka ostra)dodatki:1 duża
pieczarkapół
kiełbasy1 niewielka
cebulakilka plasterków
seraodrobina
szczypiorkusos czosnkowy:2 łyżki
majonezu4 łyżki
śmietany3-4 ząbki
czosnku lub łyżka granulowanego,
sólzioła prowansalskie.Przygotowanie:Z
jajek,
mąki i
mleka tworzymy gęste ciasto, doprawiamy
solą,
pieprzem i
ostrą papryką.
Cebulę kroimy w kosteczkę,
kiełbasę w półplasterki i podsmażamy razem na
oleju. Gotowe ciasto wlewamy na patelnię jak przy smażeniu naleśników, na wierzch wsypujemy podsmażoną wcześniej
cebulę z
kiełbasą, pokrojone w plasterki
pieczarki, oraz na sam koniec, pokrojony drobno
ser (lub potarty jeżeli posiadacie go w kawałku) i
szczypiorek (możemy dodatkowo posypać odrobina przypraw).Naszego omleta smażymy na bardzo małym ogniu i pod przykryciem, przez ok 10 minut. Na koniec możemy go przekroić, lub złożyć na pół, a już na talerzu polać
sosem czosnkowym.Smacznego! :)