Wykonanie
Naszym rodzinnym przepisem są
śledzie smażone w zalewie octowej, to nieco kaszubski sposób na przygotowanie
marynowanych śledzi, które bardzo lubię. Bazę stanowią smażone
śledzie, jak je zrobić dowiecie się tutaj . Zazwyczaj przygotowujemy je z białą
cebulą, ale tym razem skorzystałam z łagodniejszej czerwonej, dzięki
czemu marynata zyskała piękny, różowy kolor.
1 kg smażonych
śledzi5 szklanek
wodyszklanka
octu2 łyżki
soli5 łyżek
cukru5 listków laurowych8 ziarenek
ziela angielskiegołyżeczka ziarenek
pieprzu czarnego5
czerwonych cebulPrzygotowanie rozpocząć od przygotowania smażonych
śledzi (przepis).
Cebulę pokroić w krążki.Połączyć
wodę z
octem,
solą,
cukrem, liśćmi laurowymi,
zielem angielskim,
pieprzem,
cebulą i zagotować.Ostudzić, zalać zalewą
śledzie ułożone w głębokim naczyniu.
Śledzie smakują najlepiej po 48 godzinach.