Smażone śledzie w zalewie słodko-kwaśnej

nazwa

Wykonanie

Składniki :
świeże, nie solone śledzie
mąka
olej do smażenia
sól
Zalewa :
1 szklanka 10% octu
1 szklanka wody
1/2 szklanki cukru
5-10 ziaren ziela angielskiego
5-10 ziaren pieprzu czarnego
Przygotowanie:
Umyte śledzie podzielić na dzwonka, posypać lekko solą
Maczać w mące, smażyć je z obu stron na rozgrzanym tłuszczu
Przygotować zalewę z powyżej podanych składników, zagotować
Śledzie ułożyć w słoju i zalać przestudzoną zalewą
Przechowywać w lodówce.Najlepsze po kilku dniach.
Ta ilość zalewy starczyła mi na zalanie ok.50 dag śledzi w litrowym słoiku.
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2020/02/smazone-sledzie-w-zalewie-sodko-kwasnej.html