Wykonanie
Dzisiaj potrawa znana i lubiana. U mnie, często robiona przy nadmiarze ryb łowionych latem, w towarzystwie drugiego dziadka, mieszkającego w pobliżu jeziora. Tym razem z płatów
śledziowych. Polecam, gdy mamy
smaka na coś ostrzejszego :)
Składniki:- 8 pojedyńczych, świeżych płatów
śledziowych,- 1
cebula,- 1
ogórek kiszony,- po kilka ziaren
ziela angielskiego i
pieprzu,-
listek laurowy,-
sól,-
mąka do panierowania,-
olej do smażenia.zalewa:- 1,5 szklanki
wody,- ok.1/2 szklanki
octu,- ok.1 łyżeczka
soli,- ok.1 łyżka
cukru.Sposób wykonania:Płaty posolić, obtoczyć delikatnie w
mące i usmażyć na złoty kolor.
Cebulę i
ogórka pokroić w plasterki i przekładać nimi
rybę ułożoną w misce. Dodać wszystkie
przyprawy i całość zalać zagotowaną zalewą.Nie podaję sztywnych proporcji, ponieważ zalewę należy posmakować. Musi być dość ostra i słonawa, nieraz trzeba dolać
octu lub
wody. Po ostudzeniu wstawić na dobę do lodówki. Smacznego.