ßßß Cookit - przepis na Polskie kapary - marynowane owoce nasturcji

Polskie kapary - marynowane owoce nasturcji

nazwa

Wykonanie

Nasturcje nie tylko zdobiły moje okna, dekorowałam ich kwiatami sałatki, zupy oraz wykorzystałam owoce. Polskie kapary przygotowuje się w taki sposób jak śródziemnomorskie kapary - kisi się je w soli, a następnie marynuje w occie. Mają bardzo wyrazisty smak, pasują do jaj na twardo, do dekoracji kanapek i zimnych półmisków, sałatek, pieczonych i smażonych mięs.
Składniki:
nasiona nasturcji
sól
Marynata:
2 miarki octu winnego
1 miarka wody
cukier (ok. 50 g na 1 szklankę octu)
goździki
pieprz czarny w ziarnach
ziele angielskie
Przygotowanie:
Nasiona nasturcji zasypać solą. Odstawić na 24 godziny do lodówki.
Nasturcje przełożyć do garnka, dodać wodę, aby zakryła nasiona. Gotować 10 minut. Odcedzić na sicie.
Składniki marynaty zagotować.
Nasturcje przełożyć do słoiczków, zalać gorącą zalewą. S łoiczki pozostawić ustawione do góry dnem przykryte ściereczką, aż ostygną.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2013/11/polskie-kapary-marynowane-owoce.html