Wykonanie
Nasturcje nie tylko zdobiły moje okna, dekorowałam ich kwiatami sałatki, zupy oraz wykorzystałam
owoce. Polskie
kapary przygotowuje się w taki sposób jak śródziemnomorskie
kapary - kisi się je w
soli, a następnie marynuje w occie. Mają bardzo wyrazisty smak, pasują do jaj na twardo, do dekoracji kanapek i zimnych półmisków, sałatek, pieczonych i smażonych
mięs.
Składniki:nasiona nasturcji
sólMarynata:2 miarki
octu winnego1 miarka
wodycukier (ok. 50 g na 1 szklankę
octu)
goździkipieprz czarny w ziarnach
ziele angielskiePrzygotowanie:Nasiona nasturcji zasypać
solą. Odstawić na 24 godziny do lodówki.Nasturcje przełożyć do garnka, dodać
wodę, aby zakryła nasiona. Gotować 10 minut. Odcedzić na sicie.Składniki marynaty zagotować.Nasturcje przełożyć do słoiczków, zalać gorącą zalewą. S łoiczki pozostawić ustawione do góry dnem przykryte ściereczką, aż ostygną.Smacznego