Śledzie smażone w zalewie octowej

nazwa

Wykonanie

Naszym rodzinnym przepisem są śledzie smażone w zalewie octowej, to nieco kaszubski sposób na przygotowanie marynowanych śledzi, które bardzo lubię. Bazę stanowią smażone śledzie, jak je zrobić dowiecie się tutaj . Zazwyczaj przygotowujemy je z białą cebulą, ale tym razem skorzystałam z łagodniejszej czerwonej, dzięki czemu marynata zyskała piękny, różowy kolor.
1 kg smażonych śledzi
5 szklanek wody
szklanka octu
2 łyżki soli
5 łyżek cukru
5 listków laurowych
8 ziarenek ziela angielskiego
łyżeczka ziarenek pieprzu czarnego
5 czerwonych cebul
Przygotowanie rozpocząć od przygotowania smażonych śledzi (przepis).
Cebulę pokroić w krążki.
Połączyć wodę z octem, solą, cukrem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem, cebulą i zagotować.
Ostudzić, zalać zalewą śledzie ułożone w głębokim naczyniu.
Śledzie smakują najlepiej po 48 godzinach.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2015/03/sledzie-smazone-w-zalewie-octowej.html